Business & Finance Δευτέρα 29/05/2023, 22:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαουδ. Αραβία: Εργοστάσιο χαλυβουργίας 4 δισ. δολ. από την Baoshan Iron & Steel

Σαουδ. Αραβία: Εργοστάσιο χαλυβουργίας 4 δισ. δολ. από την Baoshan Iron & Steel

Η Σαουδική Αραβία παρουσίασε μια σειρά νέων επενδυτικών σχεδίων με επικεφαλής τη μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο, καθώς το βασίλειο παραχωρεί κίνητρα σε εταιρείες που είναι πρόθυμες να δραστηριοποιηθούν στο έδαφός της.

Συγκεκριμένα η κινεζική Baoshan Iron & Steel Co. θα δεσμεύσει 15 δισεκατομμύρια ριάλ (4 δισεκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή εργοστασίου χαλύβδινων πλακών σε μια νέα οικονομική ζώνη στο Ras Al-Khair στην ανατολική ακτή του βασιλείου, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε σε εκδήλωση στο Ριαντ τη Δευτέρα. 

Εγχώρια ονόματα, όπως η Himmah, η οποία δημιουργεί έναν εξαγωγικό κόμβο ανταλλακτικών αυτοκινήτων που θα εξυπηρετεί την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, θα οδηγήσουν κεφάλαια σε ορισμένες από τις άλλες ειδικές περιοχές που δημιουργούν οι αρχές σε ολόκληρη τη χώρα και οι οποίες έχουν ήδη προσελκύσει εταιρείες όπως η Lucid Group Inc. ως βασικούς επενδυτές. 

Σαουδ. Αραβία: Εργοστάσιο χαλυβουργίας 4 δισ. δολ. από την Baoshan Iron & Steel-1

Η Σαουδική Αραβία θέλει να μετατρέψει τις περιοχές αυτές σε πύλες εισόδου για επενδύσεις, προσφέροντας προνομιακούς συντελεστές εταιρικού φόρου, απαλλάσσοντας τις εταιρείες που εδρεύουν εκεί από πολλούς τελωνειακούς δασμούς και επιτρέποντας την πλήρη ξένη ιδιοκτησία των επιχειρήσεων.

Η προσπάθεια διαφοροποίησης της οικονομίας του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο οδηγεί με τη σειρά της σε έναν οικονομικό εναγκαλισμό με την Κίνα. Το Πεκίνο και το Ριαντ έχουν ενισχύσει τις σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια, με επενδυτικές συμφωνίες ύψους σχεδόν 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων να υπογράφονται κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής της Κίνας που φιλοξενήθηκε στη Σαουδική Αραβία το 2022.

Είναι μέρος της προσπάθειας του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να ανοίξει την οικονομία του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στις διεθνείς αγορές και να αναπτύξει τα πάντα, από τις βαριές βιομηχανίες μέχρι τον τουρισμό και τις τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Μια άλλη φιλοδοξία είναι να ανταγωνιστεί το Ντουμπάι, τον κύριο εμπορικό κόμβο της Μέσης Ανατολής, πείθοντας τις εταιρείες να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Σαουδική Αραβία.

Τον περασμένο μήνα, ο πρίγκιπας διάδοχος ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας τεσσάρων νέων ειδικών οικονομικών ζωνών. Συνολικά, έχουν προσελκύσει 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια, με επιπλέον 31 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Στην περίπτωση της κινεζικής Baosteel, η επιχείρηση στη Σαουδική Αραβία σηματοδοτεί την πρώτη βάση παραγωγής πλήρους διαδικασίας στο εξωτερικό. Για τη δημιουργία τοπικών δραστηριοτήτων, ενώνει τις δυνάμεις της με τη Saudi Aramco και το κρατικό ταμείο πλούτου του βασιλείου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News