Business & Finance Παρασκευή 26/05/2023, 22:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερντογάν: Κανένα πρόβλημα στις αναλήψεις από τις τράπεζες

Ερντογάν: Κανένα πρόβλημα στις αναλήψεις από τις τράπεζες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι διατυπώνουν ψευδείς ισχυρισμούς για το τραπεζικό σύστημα, λέγοντας ότι οι πολίτες δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην ανάληψη των μετρητών.

«Μπορείτε να μου πείτε ποιος δεν μπόρεσε να σηκώσει τα χρήματά του από την τράπεζα τα τελευταία 21 χρόνια;» διερωτάται ο Ερντογάν στην τηλεόραση AHaber σε συνέντευξή του την Παρασκευή, μιλώντας δύο ημέρες πριν από τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών. Η δήλωσή του ήταν μια προφανής απάντηση στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος προειδοποίησε για τραπεζικά προβλήματα σε περίπτωση επανεκλογής του νυν εκλεγμένου. «Επιδίδονται σε κινδυνολογία», δήλωσε ο Ερντογάν. 

Ο Ιμάμογλου, που επιλέχθηκε από τον υποψήφιο πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως επίδοξος αντιπρόεδρος, δήλωσε την Τετάρτη ότι μια νέα νίκη του Ερντογάν θα μπορούσε να προκαλέσει μια χρηματοπιστωτική αναταραχή που θα πρόσθετε στην κρίση του κόστους ζωής της χώρας. «Αν δεν θέλουμε μια διαδικασία όπου η κρίση θα είναι βαθιά αισθητή στις τράπεζες τη Δευτέρα, κατά την οποία το έθνος δεν θα μπορεί να σηκώσει τα χρήματά του, πρέπει να εργαστούμε σκληρά», δήλωσε ο Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν έχει δεχθεί πυρά για τις αντισυμβατικές οικονομικές του απόψεις, οι οποίες έχουν ενισχύσει τα δεινά της οικονομίας. Εξασφάλισε το 49,5% των ψήφων στον αρχικό γύρο της 14ης Μαΐου, λίγο πιο κάτω από το όριο του 50% που απαιτείται για να εξασφαλίσει την απόλυτη νίκη, δίνοντάς του το πλεονέκτημα έναντι του Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έλαβε το 45%. 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ρυθμιστικές αρχές προειδοποίησαν τα μέσα ενημέρωσης ότι δηλώσεις «αντίθετες με τα γεγονότα» σχετικά με τις τράπεζες θα συνιστούσαν έγκλημα. Σε ξεχωριστά δελτία Τύπου, η ρυθμιστική αρχή τραπεζών και η ρυθμιστική αρχή αγορών δήλωσαν ότι όσοι διαδίδουν τέτοιες θέσεις θα έρθουν αντιμέτωποι με αγωγές. Η Ένωση Τουρκικών Τραπεζών, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι τα θέματα που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα θα πρέπει να είναι «πάνω από την πολιτική».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Η νίκη Ερντογάν φέρνει κρίση στις αγορές της Τουρκίας

Τουρκία: Νέα βουτιά για τη λίρα – Δυσοίωνες προβλέψεις ενόψει εκλογών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News