Business & Finance Παρασκευή 26/05/2023, 17:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Άνοδος στον προτιμώμενο δείκτη για τον πληθωρισμό – Προς νέα αύξηση επιτοκίων

ΗΠΑ: Άνοδος στον προτιμώμενο δείκτη για τον πληθωρισμό – Προς νέα αύξηση επιτοκίων

Περαιτέρω αυξήθηκε ο πληθωρισμός και οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, καθώς και ο βασικός δείκτης πληθωρισμού που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ανήλθαν σε υψηλότερο επίπεδο από το προσδοκώμενο. Πρόκειται για δύο δείκτες, τους οποίους παρακολουθεί στενά η Fed και επικαλείται συχνά τον τελευταίο χρόνο για τις συναπτές επιτοκιακές αυξήσεις. Επίσης, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως οι καταναλωτικές δαπάνες τον Απρίλιο αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με κάθε άλλο μήνα από την αρχή του έτους.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με νέες εκθέσεις που καταδεικνύουν αύξηση στις παραγγελίες εξοπλισμού από τις επιχειρήσεις και άνοδο των εισαγωγών εμπορευμάτων, αφήνουν να εννοηθεί ότι η ζήτηση συνεχίζει να κινείται ανοδικά.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, αυξήθηκαν κατά 0,5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από την αρχή του έτους. 

Παρότι ο ρυθμός ανόδου των τιμών έχει επιβραδυνθεί σε σχέση με την κορύφωση του περασμένου έτους, η ανθεκτικότητα της ζήτησης των νοικοκυριών και των ρίσκων των επιχειρηματικών επενδύσεων συντηρούν τις πιέσεις στις τιμές. Αυτό αποτελεί πρόκληση για τους αξιωματούχους της Fed, οι οποίοι εξετάζουν το σενάριο παύσης στον κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, ώστε να δουν τις επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα και την ευρύτερη οικονομία.

Ωστόσο, μετά τη δημοσίευση των σημερινών εκθέσεων, οι traders ποντάρουν περισσότερο σε νέα αύξηση κατά την συνεδρίαση του Ιουνίου παρά σε παύση. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Θα μπορούσε η ύφεση να είναι καλή για τις αγορές; Αναλυτής εξηγεί γιατί

ΗΠΑ: Πιο κοντά σε συμφωνία για το όριο χρέους – Τι περιλαμβάνει

ΗΠΑ: Βελτιωμένο το ΑΕΠ στο 1,3% το α’ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News