Business & Finance Παρασκευή 26/05/2023, 15:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα αζήτητα τα εμβόλια κορωνοϊού: Η ΕΕ μειώνει τις παραγγελίες από τη Pfizer

Στα αζήτητα τα εμβόλια κορωνοϊού: Η ΕΕ μειώνει τις παραγγελίες από τη Pfizer

Σε συμφωνία με τις Pfizer και BioNTech για να μειώσει τις αγορές εμβολίων κατά του κορωνοϊού κατά ένα τρίτο κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς κάποιες χώρες-μέλη είναι απρόθυμες να πληρώσουν για νέες παρτίδες, την ώρα που υπάρχει ήδη υπερ-προσφορά εμβολίων, με δεδομένη την υποχώρηση της πανδημίας.

Το αναθεωρημένο συμβόλαιο λαμβάνει υπόψη τη βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση, ενώ διασφαλίζει την πρόσβαση στην πιο πρόσφατη διαθέσιμη εκδοχή του εμβολίου, στην περίπτωση που εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις, σημειώνει η Κομισιόν.

Η μείωση στον αριθμό των εμβολίων που θα παραδοθούν είναι περίπου 35%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Από τις 900 εκατ. αρχικές δόσεις που είχαν δεσμευτεί με τη συμφωνία του 2021, οι 450 εκατ. δόσεις αναμένεται να παραδοθούν το 2023. Τον Μάρτιο, οι υπουργοί Υγείας της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Ουγγαρίας υπέγραψαν κοινή επιστολή, με την οποία ζητούσαν από την Κομισιόν να διαπραγματευτεί με την Pfizer για να μειώσει σημαντικά τις δόσεις που έχουν παραγγελθεί.

Με το τέλος της περιόδου έκτακτης ανάγκης της πανδημίας, πολλές κυβερνήσεις σταματούν τα δωρεάν εμβόλια για όλους, επομένως η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί κατακόρυφα.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News