Business & Finance Πέμπτη 25/05/2023, 15:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι συμβαίνει με το Έβερεστ και εκτινάσσονται οι θάνατοι των ορειβατών;

Τι συμβαίνει με το Έβερεστ και εκτινάσσονται οι θάνατοι των ορειβατών;

Η τελευταία αναρριχητική περίοδος στο Έβερεστ, την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, πρόκειται να γίνει μία από τις πιο θανατηφόρες στην ιστορία, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν το Νεπάλ εκδίδει πάρα πολλές άδειες για να μεγιστοποιήσει τα τουριστικά έσοδά του.

Ο διευθυντής του τμήματος τουρισμού του Νεπάλ, Yubaraj Khatiwada, δήλωσε στο Bloomberg News ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε οκτώ και ότι άλλοι πέντε άνθρωποι αγνοούνται.

Ο αριθμός των θανάτων φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τους 11 που καταγράφηκαν το 2019, όταν οι εικόνες τεράστιας κυκλοφοριακής συμφόρησης στην κορυφή εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Οι θάνατοι έρχονται μετά την έκδοση ρεκόρ 478 αδειών από την κυβέρνηση του Νεπάλ.

Η πιο θανατηφόρα χρονιά στην ιστορία της αναρρίχησης του Έβερεστ ήταν το 2014, όταν τουλάχιστον 17 τοπικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν, κυρίως από μεγάλη χιονοστιβάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρακολουθεί ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Himalayan Database.

Οι άδειες για ξένους να ανέβουν στο Έβερεστ κοστίζουν 11.000 δολάρια και έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 5 εκατ. δολάρια για την οικονομία του Νεπάλ φέτος, τη στιγμή που η κυβέρνηση αντιστάθηκε στην πραγματοποίηση σημαντικών αλλαγών για το όριο του αριθμού των αδειών που εκδίδονται.

Πολλοί άνθρωποι «παρασύρονται και ερωτεύονται με την αναρρίχηση στο Έβερεστ και δεν υπάρχει κανένας εκεί που θα τους πει «όχι» επειδή έχουν πληρώσει τα χρήματα», είπε ο Alan Arnette, ένας ορειβάτης blogger που ανέβηκε στο Έβερεστ το 2011. Οι υπεύθυνοι και οι αρχές της αναρρίχησης δεν έχουν λάβει σημαντικά μέτρα ασφαλείας, υπό τον φόβο ότι θα μειωθούν τα κέρδη, υπογράμμισε. «Είναι μια καθαρή και απλή επιχειρηματική απόφαση».

Από τη μεριά του ο Khatiwada σημείωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα θύματα. Σε μια τηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg News, είπε ότι το Νεπάλ απαιτεί από τους ορειβάτες να είναι τουλάχιστον 16 ετών. Πρέπει επίσης να υποβάλουν πιστοποιητικό γιατρού που να λέει ότι είναι ιατρικά ικανοί.

«Το ποσοστό θνησιμότητας είναι αρκετά υψηλό αυτή την εποχή λόγω του κλίματος και της κλιματικής αλλαγής», τόνισε. «Δεν υπάρχει άλλος λόγος. Προσπαθούμε να μειώσουμε τους κινδύνους, αλλά η ορειβασία από μόνη της είναι επικίνδυνη».

Το περίκλειστο Νεπάλ, το οποίο είναι ένα από τα πιο φτωχά έθνη της Ασίας, έχει ωφεληθεί από την άνθηση του ορειβατικού τουρισμού — που οφείλεται εν μέρει στον αυξανόμενο πλούτο των γειτονικών εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας.

Ενώ το ψηλότερο βουνό του κόσμου – το έχει υψόμετρο περίπου 8.849 μέτρα- είναι επίσης προσβάσιμο μέσω της Κίνας, οι ορειβάτες εκεί πρέπει πρώτα να ανέβουν σε μια κορυφή 8.000 μέτρων, οδηγώντας πολλούς να συρρέουν στο Νεπάλ, όπου δεν υπάρχουν τέτοιοι κανόνες. Έως και 97 Κινέζοι ορειβάτες προσπάθησαν να ανέβουν στην κορυφή του Έβερεστ φέτος, καθιστώντας τους τη μεγαλύτερη εθνική ομάδα, ακολουθούμενη από αυτές των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Πολλά νέα τουριστικά γραφεία έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια για να ανταποκριθούν στην αύξηση της ζήτησης, αλλά οι οδηγοί τους μερικές φορές δεν έχουν επαρκή τεχνογνωσία για να εντοπίσουν ακόμη και μικροσκοπικούς κινδύνους που μπορούν γρήγορα να γίνουν μοιραίοι σε μεγάλα υψόμετρα, είπε ο Arnette.

Την ίδια στιγμή, οι ορειβάτες στο Έβερεστ γερνούν, γεγονός που έχει αυξήσει τους κινδύνους. Η διάμεση ηλικία των ορειβατών που επιχειρούν να ανέβουν στην κορυφή του Έβερεστ είναι τώρα 42, σε σύγκριση με 34 το 1982.

Οι επαναλαμβανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια δεν έχουν οδηγήσει ουσιαστικά στη μείωση της ζήτησης. Μια viral φωτογραφία το 2019 που δείχνει ορειβάτες καθηλωμένους για ώρες στην κορυφή συγκλόνισε τον κόσμο, αλλά για πολλούς, η επίτευξη της κορυφής του Έβερεστ εξακολουθεί να είναι το απόλυτο κατόρθωμα της ανθρώπινης αντοχής.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Φέρτε τσιγάρα, ακόμα και εάν δεν καπνίζετε: Οι 8 συμβουλές ενός πολύπειρου ταξιδιώτη

Όχι πια ήλιος και θάλασσα: Η Αλβανία στρέφεται στον high-end οικοτουρισμό

Για σκι στην έρημο: Το φιλόδοξο project που είναι 33 φορές σαν τη Νέα Υόρκη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News