Business & Finance Τετάρτη 24/05/2023, 17:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Stress test: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Stress test: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Ισχυρή πιστωτική υγεία επιδεικνύουν αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες στα stress test, με αποτέλεσμα ορισμένοι αξιωματούχοι να διερωτώνται εάν θα έπρεπε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση ενώσο οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή στην ανθεκτικότητα της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι πρώτες εκθέσεις που υποβλήθηκαν στην ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή (EBA) στο πλαίσιο της αξιολόγησης δείχνουν ότι η κεφαλαιακή επάρκεια αρκετών τραπεζών υπό το λεγόμενο δυσμενές σενάριο είναι υψηλότερη σε σχέση με προηγούμενα τεστ. Έτσι, η EBA και η ΕΚΤ ενθαρρύνονται, αναμένοντας ότι οι τράπεζες θα είναι πιο συντηρητικές στους επόμενους γύρους των τεστ, που πρόκειται να ολοκληρωθούν στο τέλος του Ιουλίου.

Σημειώνεται πως η αξιολόγηση της ΕΒΑ γίνεται με ορίζοντα το 2025, πραγματοποιείται με βάση τα στοιχεία ισολογισμού μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και βασίζεται σε δύο σενάρια: το βασικό και το δυσμενές. Ειδικότερα, στο δυσμενές σενάριο, o πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, η παγκόσμια οικονομία βυθίζεται σε ύφεση, ενώ υψηλά ανέρχεται και ο πληθωρισμός. Αυτό θα οδηγούσε σε συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6% σε βάθος τριετίας, δηλαδή με σοβαρότερο αποτέλεσμα σε σχέση με προηγούμενα τεστ.

Σε κάθε περίπτωση, επικρατεί διάχυτη ανησυχία σχετικά με την έκβαση του τρέχοντος γύρου των stress test, καθώς οι τράπεζες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις κατά την περίοδο του Μαρτίου. Τα υψηλά επιτόκια ευνοούν μεν τον τραπεζικό τομέα εν γένει, αλλά ο αιφνίδιος ρυθμός αύξησής τους επιβάρυναν ορισμένες από τις μικρότερες αμερικανικές τράπεζες που ήταν απροετοίμαστες, οδηγώντας σε ντόμινο καταρρεύσεων.

Στην Ευρώπη, οι τράπεζες επιδιώκουν να επιβραβεύσουν τους μετόχους τους έπειτα από χρόνια χαμηλών μερισμάτων, αλλά οι εποπτικές εκφράζουν αμφιβολίες. «Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος φαίνεται ανθεκτικός στις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εξακολουθεί να επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα», υπενθύμισε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα η Anneli Tuominen, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Καμπανάκι SRB: Υπάρχουν τράπεζες too big to fail στην Ευρωζώνη

Λαγκάρντ στην «Κ»: Η σταθερότητα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη

Από το εξωτερικό το 8,6% της κερδοφορίας των τραπεζών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News