Business & Finance Τετάρτη 24/05/2023, 13:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ryanair: Κερδίζει τη μάχη με την ΕΕ για τη βοήθεια της Ιταλίας σε ανταγωνιστές, την περίοδο της πανδημίας 

Ryanair: Κερδίζει τη μάχη με την ΕΕ για τη βοήθεια της Ιταλίας σε ανταγωνιστές, την περίοδο της πανδημίας 

Αλλη μια δικαστική νίκη είχε η Ryanair Holdings Plc, η οποία έχει αμφισβητήσει τα προγράμματα διάσωσης κατά την περίοδο της Covid-19, που βοήθησαν τους ανταγωνιστές της.  

Αυτή τη φορά κέρδισε την αμφισβήτησή της για επιδότηση 130 εκατ. ευρώ σε ιταλικούς αερομεταφορείς που επλήγησαν από την πανδημία.

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2020, να εκκαθαρίσει το ιταλικό πακέτο βοήθειας σύμφωνα με τους κανόνες του μπλοκ για τις κρατικές ενισχύσεις, λέγοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν κατάφεραν να εξηγήσουν γιατί δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.

Η απόφαση «απέτυχε να εκθέσει με σαφή και διαφανή τρόπο» τους λόγους για την απόφαση έγκρισης της ΕΕ, είπαν οι δικαστές του μπλοκ, ωστόσο στην απόφαση μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους με έδρα το Δουβλίνο έχει υποβάλει περισσότερες από δώδεκα ενστάσεις για τις εγκρίσεις της ΕΕ για βοήθεια την περίοδο της πανδημίας που χορηγήθηκε από τις κυβερνήσεις σε αερομεταφορείς, συμπεριλαμβανομένων των Deutsche Lufthansa AG και Air France-KLM.

Η τελευταία της νίκη ήταν μια νίκη σοκ νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν το δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε τη μαζική διάσωση της Deutsche Lufthansa AG της Γερμανίας που σχετίζεται με την πανδημία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ryanair γιόρτασε τη νίκη της, αποκαλώντας την «θρίαμβο για τον θεμιτό ανταγωνισμό και τους καταναλωτές σε ολόκληρη την ΕΕ».

«Ενώ η κρίση της Covid-19 προκάλεσε σοβαρή ζημιά σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες, πολλές εθνικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, έσπευσαν να εφαρμόσουν μεροληπτικά προγράμματα επιδοτήσεων που περιορίζονται στους δικούς τους πρώην αερομεταφορείς, αγνοώντας άλλες αεροπορικές εταιρείες που συμβάλλουν στην οικονομία και τη συνδεσιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι η Ryanair ζήτησε το 2021 και την ακύρωση της απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η ενίσχυση της Aegean Airlines με 120 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η Ryanair λέει αντίο στα εισιτήρια των 9,9 ευρώ 

Δικαίωση για τη Ryanair: Άκυρη η απόφαση διάσωσης της Lufthansa στην πανδημία

Ιδιωτικά τζετ: Νέες προκλήσεις, λιγότεροι επιβάτες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News