Business & Finance Τετάρτη 24/05/2023, 12:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bernard Arnault: «Τρύπα» 14,2 δισ. σε μία μέρα για τον πλουσιότερο άνδρα του κόσμου

Bernard Arnault: «Τρύπα» 14,2 δισ. σε μία μέρα για τον πλουσιότερο άνδρα του κόσμου

Συνολικά 14,2 δισ. δολάρια εξανεμίστηκαν από την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο μέσα σε μόλις μία μέρα, λόγω ανησυχιών για μείωση στη ζήτηση για είδη πολυτελείας. Ο λόγος για τον Bernard Arnault, τον ιδρυτή της «αυτοκρατορίας» ειδών πολυτελείας LVMH, υπό την ομπρέλα της οποίας υπάγονται ηχηρές μάρκες όπως μεταξύ άλλων η Louis Vuitton, η Moet & Chandon και η Christian Dior.

Από την αρχή του έτους, οι μετοχές των εταιρειών με είδη πολυτελείας καταγράφουν ράλι, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό στην Κίνα, η οποία κινεί την παγκόσμια αγορά πολυτελείας, έδωσε ώθηση σε ολόκληρο τον κλάδο. Μάλιστα, δεδομένης και της ισχυρής ανθεκτικότητας που επέδειξε ο κλάδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θεωρήθηκε ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα είναι αντίστοιχες με τις «Big Tech» στις ΗΠΑ, τους τεχνολογικούς κολοσσούς που επί σχεδόν μία δεκαετία έδιναν ώθηση στη Wall Street.

«Διαγράφηκαν» 30 εκατομμύρια

Αυτή την Τρίτη όμως, ο ευρωπαϊκός κλάδος πολυτελείας έχασε τουλάχιστον 30 εκατ. δολάρια, με τις μετοχές των μεγαλύτερων επιχειρήσεων να κατρακυλούν κατά τουλάχιστον 5%. Ο πτώση πυροδοτήθηκε από διάχυτες ανησυχίες περί ασθενούς ανάπτυξης στις ΗΠΑ, που επίσης αποτελούν μεγάλη αγορά για αυτού του είδους τα προϊόντα, και κατά συνέπεια για μείωση της κατανάλωσης σε είδη πολυτελείας.

Μαζί με την άνθιση του κλάδου πολυτελείας, διογκωνόταν το προηγούμενο διάστημα και η περιουσία του Arnault, φέρνοντάς τον στην κορυφή της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους διεθνώς πριν από μερικούς μήνες. Ωστόσο, δεδομένου ότι η περιουσία του συνδέεται στενά με τον οίκο LVMH, έτσι αυτή την εβδομάδα συρρικνώθηκε μαζί με την πτώση της μετοχής.

Σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes, ο Bernard Arnault και η οικογένειά του έχουν την Τετάρτη περιουσία ύψους 219,3 δισ. δολαρίων, έπειτα από πτώση τουλάχιστον 6% μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Με μεγάλη διαφορά, αλλά σε κάθε περίπτωση μικρότερη σε σχέση με μία ημέρα νωρίτερα, ακολουθεί ο Elon Musk, ο ιδρυτής της Tesla και επικεφαλής της Twitter. Βέβαια, η περιουσία του Musk, ο οποίος κρατούσε επί μήνες τα σκήπτρα του πλουσιότερου άνδρα στον κόσμο, εξακολουθεί να ανέρχεται σε δυσθεώρητα επίπεδα, αγγίζοντας περίπου τα188,4 δισ. δολάρια, βάσει των υπολογισμών του Forbes.

Τελειώνει το ράλι για το luxury;

Aκόμη και μετά την πτώση αυτής της εβδομάδας, οι μετοχές των εταιρειών με είδη πολυτελείας καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις από το γύρισμα του έτους. Συγκεκριμένα ο οίκος LVMH καταγράφει άνοδο της τάξης του 25% από την αρχή του έτους, ενώ ο σχετικός δείκτης στον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 σημειώνει άνοδο περίπου 10% στο ίδιο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι χάρη στο φετινό ράλι, ο οίκος LVMH κατέστη η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία με κεφαλαιοποίηση άνω των 500 δισ. δολαρίων στα τέλη Απριλίου.

Σίγουρα, οι επενδυτές εξακολουθούν να επιδεικνύουν αισιοδοξία για τον ευρωπαϊκό κλάδο. Ωστόσο, οι αναλυτές της Deutsche Bank, Matt Garland and Adam Cochrane, δήλωσαν πρόσφατα ότι αναμένουν από τους επενδυτές να γίνουν πιο επιλεκτικοί απέναντι στις ευρωπαϊκές μετοχές του κλάδου της πολυτέλειας και ότι η ασθενής ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα παραμείνει στο επίκεντρο των ανησυχιών τους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Bernard Arnault: Έγινε ο πλουσιότερος στον κόσμο και το χρωστά σε έναν… ταξιτζή

Η LVMH έγραψε ιστορία: Η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία με αξία 500 δισ.

Οι τσάντες των 10.000 δολαρίων: Η Chanel προκαλεί την Hermes σε «πόλεμο τιμών» – Ποιoς κερδίζει;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News