Business & Finance Τρίτη 23/05/2023, 19:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Ψεύτικη φωτογραφία AI, με έκρηξη στο Πεντάγωνο, έριξε τις μετοχές 

ΗΠΑ: Ψεύτικη φωτογραφία AI, με έκρηξη στο Πεντάγωνο, έριξε τις μετοχές 

Μια παραποιημένη φωτογραφία με έκρηξη κοντά στο Πεντάγωνο των ΗΠΑ, διαδόθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα το πρωί, οδηγώντας για λίγο τις αμερικανικές μετοχές σε πτώση. 

Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για την πρώτη περίπτωση, που μία εικόνα που δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης, ευθύνεται για κινητικότητα στην αγορά. 

Μόλις μετά τις 10 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης, όταν κυκλοφόρησε η φωτογραφία, ο S&P 500 υποχώρησε κατά περίπου 0,3%, ενώ όταν μαθεύτηκε ότι πρόκειται για fake news, ανέκαμψε γρήγορα.

Η ψεύτικη φωτογραφία, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Facebook, έδειχνε ένα μεγάλο σωρό καπνού που ένας χρήστης της πλατφόρμας ισχυρίστηκε, ότι βρισκόταν κοντά στο αρχηγείο του αμερικανικού στρατού στη Βιρτζίνια.

Σύντομα εξαπλώθηκε σε λογαριασμούς στο Twitter που προσεγγίζουν εκατομμύρια χρήστες, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού κρατικού δικτύου ειδήσεων RT και του ιστότοπου οικονομικών ειδήσεων ZeroHedge. 

Αξιωματικός υπηρεσίας από το Πεντάγωνο είπε σε email στο Bloomberg ότι δεν αναφέρθηκε κάποιο περιστατικό τη Δευτέρα το πρωί. Το Αστυνομικό Τμήμα του Άρλινγκτον έγραψε επίσης στο Twitter: «Δεν υπάρχει έκρηξη ή περιστατικό που να συμβαίνει στο ή κοντά στο Πεντάγωνο και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για το κοινό».

ΗΠΑ: Ψεύτικη φωτογραφία AI, με έκρηξη στο Πεντάγωνο, έριξε τις μετοχές -1
Φωτ.: Bloomberg 

Πριν βγουν οι επίσημες πηγές να διαψεύσουν τη φωτογραφία και τους λογαριασμούς Twitter που τη διέδωσαν, υπήρχαν και εκείνοι που επεσήμαναν ότι η εικόνα μπορεί να έχει δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη, αφού ήταν η μοναδική στο διαδίκτυο. 

Αργότερα, οι λογαριασμοί στο Twitter που ήταν υπεύθυνοι για τη διάδοση της φωτογραφίας άρχισαν να διαγράφουν τα tweets τους ή να δημοσιεύουν διορθώσεις. Το RT και το ZeroHedge διέγραψαν τα tweets με την εικόνα και το δεύτερο είπε ότι η φωτογραφία είχε επιβεβαιωθεί ως ψεύτικη.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Startup AI συγκέντρωσε 450 εκατ. δολάρια για ένα chatbot που εστιάζει σε ασφαλείς απαντήσεις 

Τουρ στην Ευρώπη για τον δημιουργό του ChatGPT – Ψάχνει χώρα για καινούργια γραφεία

Ευρώπη vs Τεχνητής Νοημοσύνης: Προσεχώς οι πρώτες ρυθμίσεις στην αγορά

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News