Business & Finance Δευτέρα 22/05/2023, 14:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασύλληπτα μεγέθη: Η Apple «κοιτάζει» προς τα 3 τρισ. δολάρια

Ασύλληπτα μεγέθη: Η Apple «κοιτάζει» προς τα 3 τρισ. δολάρια

Κοντά στο φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων επιστρέφει η κεφαλαιοποίηση της Apple, έπειτα από ένα ράλι που είδε τη μετοχή της να εκτινάσσεται κατά 35% από τις αρχές του έτους, προσθέτοντας σχεδόν 690 δισ. δολάρια στην αξία του τεχνολογικού κολοσσού. Καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στην εταιρεία του iPhone λόγω των σταθερών εσόδων και των τεράστιων ταμειακών ροών της, η μετοχή της Apple φτάνει και πάλι πολύ κοντά στο ρεκόρ της, που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2022.

«Στην καριέρα μου, ποτέ δεν φαντάστηκα μια εταιρεία αυτού του μεγέθους, αλλά και πάλι, ποτέ δεν φαντάστηκα μια εταιρεία ικανή να παράγει πάνω από 100 δισ.  δολάρια σε ελεύθερες ταμειακές ροές τον χρόνο», σημειώνει ο Patrick Burton, διαχειριστής κεφαλαίων του MainStay Winslow Large Cap Growth Fund, που έχει στην κατοχή του σχεδόν 4,5 εκατ. μετοχές της Apple. «Όταν κοιτάζεις τα βαθύτερα στοιχεία, είναι κατανοητό γιατί η Apple τα έχει πάει τόσο καλά», λέει στο Bloomberg.

Ασύλληπτα μεγέθη: Η Apple «κοιτάζει» προς τα 3 τρισ. δολάρια-1

Ενώ η κεφαλαιοποίηση της Apple έσπασε, πρόσκαιρα, το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων στις αρχές του 2022, δεν κατάφερε να κλείσει πάνω από αυτά τα επίπεδα, καθώς αμέσως μετά μπήκε σε μία πτωτική τροχιά που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει τη χρονιά εκείνη με απώλειες 27%. Οι αυξήσεις των επιτοκίων οδήγησαν τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τις τεχνολογικές μετοχές.

Τώρα, η Apple εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 2,76 τρισ. δολαρίων, κάτι  που σημαίνει ότι είναι μεγαλύτερη από ολόκληρο τον δείκτη Russell 2000 index. Εάν σπάσει το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων, θα είναι η πρώτη εταιρεία που το πετυχαίνει.

Η Apple και οι άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν ξεχωρίσει στη Wall Street φέτος, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε εταιρείες που έχουν μεγάλη κλίμακα, μπροστά στον κίνδυνο ύφεσης, τραπεζικών χρεοκοπιών και τώρα, ενός πιθανού αμερικανικού default. Θεσμικοί επενδυτές, hedge funds, επενδυτές λιανικής αλλά και ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett φαίνεται να την προτιμούν.

Βέβαια, οι εκπληκτικές επιδόσεις της Apple τροφοδοτούν μια συζήτηση που όλο και φουντώνει για την αποτίμησή της. Στις 28 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη της, η μετοχή βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, εάν σκεφτεί κανείς ότι τα έσοδα της εταιρείας αναμένεται  να συρρικνωθούν φέτος, ενώ εμφανίζει premium σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο της και έναντι της αγοράς.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Apple αυτό τον μήνα εξηγούσαν την αισιοδοξία της αγοράς. Τόσο τα κέρδη όσο και τα έσοδά της ήταν καλύτερα των προβλέψεων, λόγω της ανάκαμψης του iPhone. Επιπλέον, η εταιρεία αύξησε το μέρισμά της και ανακοίνωσε σχέδια για επαναγορές ιδίων μετοχών 90 δισ. δολαρίων.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Apple: Ανακάμπτει το iPhone – Πάνω από τις προβλέψεις οι πωλήσεις

Ο άνθρωπος που κλότσησε τα δισεκατομμύρια της Apple: Το έχει μετανιώσει;

Η γέννηση μιας αυτοκρατορίας: Όταν ο Steve Jobs πούλησε το Volkswagen του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News