Business & Finance Δευτέρα 22/05/2023, 13:02
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Meta: Ευρωπαϊκό πρόστιμο-ρεκόρ 1,2 δισ. για τις μεταφορές δεδομένων στις ΗΠΑ

Meta: Ευρωπαϊκό πρόστιμο-ρεκόρ 1,2 δισ. για τις μεταφορές δεδομένων στις ΗΠΑ

Πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 1,2 δισ. ευρώ επέβαλε η Ε.Ε. στη Meta για μεταφορά των προσωπικών δεδομένων των χρηστών στις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ. Στη σημερινή απόφαση, η οποία αποτελεί ένα ακόμη κεφάλαιο μιας μακράς ιστορίας μεταξύ Ε.Ε. και τεχνολογικών εταιρειών, η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή έδωσε συγκεκριμένες προθεσμίες στη Meta για να συμμορφωθεί με τους κανόνες προστασίας των δεδομένων.

Ειδικότερα, εκτός του προστίμου -το οποίο ξεπερνά σημαντικά το προηγουμένως υψηλότατο πρόστιμο των 746 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην Amazon- η Meta και η θυγατρική της, Facebook, οφείλουν να «διακόψουν κάθε μελλοντική μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ» εντός πέντε μηνών, καθώς και να σταματήσουν «την παράνομη επεξεργασία», συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης, των δεδομένων αυτών εντός μισού έτους.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της επιτροπής προστασίας των δεδομένων στην Ιρλανδία, με τις συνεχείς μεταφορές προσωπικών στοιχείων στις ΗΠΑ, η Meta δεν έλαβε υπ’ όψιν τους κινδύνους για τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των χρηστών. Από την πλευρά του ο Nick Clegg, επικεφαλής διεθνών σχέσεων στη Meta, δήλωσε: «Είμαστε απογοητευμένοι που μας αντιμετώπισαν διαφορετικά, τη στιγμή που χρησιμοποιούμε τον ίδιο νομικό μηχανισμό, όπως χιλιάδες άλλες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στην Ευρώπη. Η απόφαση είναι προβληματική, αδικαιολόγητη και θέτει επικίνδυνο δεδικασμένο για αμέτρητες άλλες εταιρείες που μεταφέρουν δεδομένα μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ».

Ο Max Schrems, ακτιβιστής που έχει προσφύγει επανειλημμένως στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον τεχνολογικών κολοσσών για θέματα προστασίας των δεδομένων, δήλωσε: «Το πρόστιμο θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο, δεδομένου ότι το πλαφόν φτάνει τουλάχιστον τα 4 δισ. ευρώ…εάν οι σχετικοί κανονισμοί στις ΗΠΑ δεν διορθωθούν, τότε η Meta θα πρέπει να αναδιαρθρώσει εκ θεμελίων τα συστήματά της».

Η απόφαση περί απαγόρευσης μεταφοράς δεδομένων στη Meta ήταν ευρέως αναμενόμενη. Εξ ου και η εταιρεία είχε απειλήσει ότι θα αποχωρήσει εντελώς από την Ε.Ε. στην περίπτωση που επιβληθεί. Έκτοτε, βέβαια, ο αντίκτυπος της απόφασης έχει περιοριστεί αφενός λόγω της περιόδου μετάβασης που δίνεται μέσω της απόφασης, αφετέρου χάρη στην έλευση νέας συμφωνία ροής δεδομένων μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του έτους. 

Το τέλος μιας μεγάλης ιστορίας

Το σημερινό πρόστιμο είναι ένα ακόμη κεφάλαιο ενός ιστορικού αντιπαραθέσεων μεταξύ Ε.Ε. και των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών. Το 2020, το ΔΕΕ είχε ακυρώσει την προηγούμενη συμφωνία Ε.Ε. και ΗΠΑ, η οποία ρύθμιζε τις διατλαντικές ροές δεδομένων, επικαλούμενο την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών. Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή απαίτησε από το Facebook να σταματήσει τη ροή δεδομένων προς τις ΗΠΑ με οποιονδήποτε τρόπο.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Ε.Ε. υπέβαλε προτάσεις για ανανέωση της προηγούμενης συμφωνίας, οι οποίες προέκυψαν έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μάλιστα χρειάστηκε εκτελεστικό διάταγμα από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο, Joe Biden, καθώς και διασφαλίσεις από τις αμερικανικές αρχές για την ασφάλεια των δεδομένων των ευρωπαίων χρηστών.

Τώρα, βέβαια, η Meta αναμένεται να ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης της ευρωπαϊκής αρχής, κατά τη διάρκεια της οποίας είναι πιθανό να οριστικοποιηθεί η νέα συμφωνία για τη διατλαντική μεταφορά δεδομένων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η Meta αντιμετωπίζει πρόστιμο ρεκόρ στην ΕΕ για παραβίαση των κανόνων προστασίας δεδομένων

ΗΠΑ: Πιο αυστηρούς κανόνες απορρήτου για την προστασία των παιδιών ζητά η Επιτροπή Εμπορίου από τη Meta

Τεχνολογικές εταιρείες: Γιατί δεν μπορούν να κάνουν μαζικές απολύσεις στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News