Business & Finance Κυριακή 21/05/2023, 14:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lagarde: Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα μέχρι να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό

Lagarde: Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα μέχρι να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό

Ο αγώνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την τιθάσευση του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει και χρειάζεται ακόμη περισσότερη δράση, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde.

«Νομίζω ότι καλύψαμε ένα μεγάλο κομμάτι της διαδρομής προς την κατεύθυνση της τιθάσευσης του πληθωρισμού και της επαναφοράς του στο στόχο μας», δήλωσε η Lagarde σε συνέντευξή της στην τηλεοπτική εκπομπή Buitenhof που προβλήθηκε την Κυριακή. «Δεν τελειώσαμε ακόμη, ούτε μπορούμε να κάνουμε διάλειμμα με βάση τις πληροφορίες που έχω σήμερα», είπε, προσθέτοντας ότι «οι προοπτικές για άνοδο του πληθωρισμού είναι πολύ υψηλές και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Τόσα πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά που δεν μπορούμε να δώσουμε κάποια πρόβλεψη για το μέλλον», είπε. «Δεν μπορώ να έχω κάτι συγκεκριμένο και σαφές» τόνισε.

Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστούν και μετά το καλοκαίρι για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός. Μετά από αυξήσεις 375 μονάδων βάσης, οι οικονομολόγοι προβλέπουν άλλες δύο αυξήσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας -μέχρι τον Ιούλιο- αλλά ο κίνδυνος ότι η πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη θα παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξάνεται.

Μιλώντας πριν από την 25η επέτειο της ΕΚΤ, η Lagarde εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νόμισμα θα επικρατήσει για «πολλά, πολλά χρόνια».

«Έχουμε έναν ισχυρό λόγο για να γιορτάζουμε στην ΕΚΤ, διότι πριν από 25 χρόνια είχαμε ως στόχο την παροχή σταθερότητας των τιμών, την επίτευξη καλύτερης ευρωπαϊκής κυριαρχίας και την επίδειξη μεγαλύτερης αλληλεγγύης», δήλωσε η Lagarde. «Νομίζω ότι αυτούς τους τρεις στόχους, τους πετύχαμε»

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News