Business & Finance Σάββατο 20/05/2023, 09:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ινδία: Η έρευνα για την Adani δεν έχει βρει ακόμα σημάδια για χειραγώγηση των τιμών

Ινδία: Η έρευνα για την Adani δεν έχει βρει ακόμα σημάδια για χειραγώγηση των τιμών

Μια επιτροπή που διορίστηκε από το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας δήλωσε ότι δεν βλέπει καμία ρυθμιστική αποτυχία ή σημάδια χειραγώγησης των τιμών στην άνοδο και την πτώση των μετοχών του ομίλου Adani, σε μια ενδιάμεση έκθεση – ανάσα για τον όμιλο.

Και οι 10 μετοχές του ομίλου Adani αυξήθηκαν στις συναλλαγές της Βομβάης την Παρασκευή μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της εξαμελούς επιτροπής, με τη ναυαρχίδα Adani Enterprises Ltd. και την Adani Ports and Special Economic Zone Ltd. να ανακτούν τις απώλειες της ημέρας και να κλείνουν με άνοδο περίπου 3,5%.

Στην 173 σελίδων έκθεσή της, η Επιτροπή ανέφερε ότι, με βάση τα στοιχεία από τη ρυθμιστική αρχή των αγορών Securities and Exchange Board of India (SEBI), δεν είδε κανένα προφανές μοτίβο χειραγώγησης στην απότομη άνοδο των τιμών των μετοχών των εταιρειών του δισεκατομμυριούχου Gautam Adani που να μπορεί να αποδοθεί σε οποιαδήποτε μεμονωμένη οντότητα ή ομάδα οντοτήτων. 

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από έναν ισχυρισμό της Hindenburg -του αμερικανικού short seller- που σημείωσε τον Ιανουάριο ότι παρατηρεί ευρεία κακοδιαχείριση από τον όμιλο Adani και ότι υπεράκτιες εταιρείες-κάλυμμα που συνδέονται με την οικογένεια Adani έκαναν προσφορά στις μετοχές της αυτοκρατορίας. 

Πριν από την επίθεση της Hindenburg, οι εταιρείες του ομίλου Adani βρίσκονταν σε μια πολυετή ανοδική πορεία, η οποία ανέβασε τον Gautam στη θέση του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο όμιλος έχει αρνηθεί όλους τους ισχυρισμούς της Hindenburg.

Τα αρχικά ευρήματα της Επιτροπής που διορίστηκε από το δικαστήριο και η οποία συστάθηκε στις 2 Μαρτίου, έρχονται ως ανακούφιση για την αυτοκρατορία της Adani καθώς και για τη SEBI. Ωστόσο, μπορεί να επαναφέρει τις ανησυχίες των ξένων επενδυτών ότι οι ινδικοί θεσμοί δεν κρατούν τους ισχυρότερους ομίλους της χώρας στα παγκόσμια πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης.

Οι έρευνες συνεχίζονται. Η SEBI έχει προθεσμία από το Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι τις 14 Αυγούστου για να κλείσει την έρευνά του σχετικά με τυχόν παραβίαση του νόμου περί κινητών αξιών από τον όμιλο Adani, καθώς και για τυχόν ασυνήθιστη δραστηριότητα των μετοχών του.

Η ρυθμιστική αρχή εξακολουθεί να ερευνά την ιδιοκτησία 13 υπερπόντιων οντοτήτων από τον Οκτώβριο του 2020 που κατέχουν μετοχές των εταιρειών Adani, δήλωσε η επιτροπή, λόγω των αδιαφανών δομών τους, που καθιστούν ασαφή την πραγματική ιδιοκτησία τους. 

Τα ενδιάμεσα πορίσματα της επιτροπής θα δώσουν νέα ώθηση στη στρατηγική επιστροφής του ομίλου Adani, η οποία περιλαμβάνει ένα σχέδιο συγκέντρωσης κεφαλαίων ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε από δύο από τις εταιρείες του νωρίτερα αυτό το μήνα. Η πρόταση για την έκδοση μετοχών είναι η πρώτη της από τότε που η κρίση διέκοψε τον ιλιγγιώδη ρυθμό ανάπτυξης. 

Ο μεγιστάνας και οι εταιρείες του έχουν επίσης προπληρώσει μέρος του χρέους, έχουν αγοράσει κάποια ομόλογα, έχουν πραγματοποιήσει roadshows για επενδυτές και έχουν πουλήσει μερίδια σε επενδυτές όπως η GQG Partners του Rajiv Jain.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Hindenburg Research: Ο short seller ξαναχτυπά – Στο στόχαστρο ένας θρύλος της Wall Street

Ινδία: Η Adani Ports ολοκληρώνει την εξαγορά του λιμένα Karaikkal

Adani: Συνάντηση με την Pimco και την BlackRock για πιθανή ιδιωτική τοποθέτηση ομολόγων

Έζησε μια απαγωγή και μια τρομοκρατική επίθεση: Ποιος είναι ο Ινδός που έχασε 100 δισ. δολάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News