Business & Finance Παρασκευή 19/05/2023, 19:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα Πάουελ για παύση των αυξήσεων τον Ιούνιο

Μήνυμα Πάουελ για παύση των αυξήσεων τον Ιούνιο

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ έδωσε ένα σαφές μήνυμα ότι είναι ανοιχτός σε μία πιθανή παύση των αυξήσεων των επιτοκίων τον επόμενο μήνα και δήλωσε ότι οι αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι η κορυφή της πολιτικής θα είναι πιο χαμηλά από ό,τι αναμενόταν.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο στη σύσφιξη της πολιτικής και η στάση αυτή είναι περιοριστική και αντιμετωπίζουμε αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των επιλογών που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής και σχετικά με την έκταση της πιστωτικής σύσφιξης από τις πρόσφατες τραπεζικές πιέσεις», δήλωσε ο Πάουελ σε συνέδριο της Fed την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον. «Έχοντας φτάσει μέχρι εδώ, έχουμε την πολυτέλεια να εξετάζουμε τα δεδομένα και τις εξελισσόμενες προοπτικές για να κάνουμε πιο προσεκτικές εκτιμήσεις», πρόσθεσε.

Οι αξιωματούχοι αύξησαν τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε ένα εύρος-στόχο από 5% έως 5,25% και έδωσαν σήμα ότι θα μπορούσαν να κάνουν παύση. Η επόμενη συνεδρίασή τους θα πραγματοποιηθεί στις 13-14 Ιουνίου.

«Ενώ τα εργαλεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας βοήθησαν να ηρεμήσουν οι συνθήκες στον τραπεζικό τομέα, οι εξελίξεις εκεί από την άλλη πλευρά συμβάλλουν σε αυστηρότερους πιστωτικούς όρους και είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Πάουελ. «Ως αποτέλεσμα, το επιτόκιο μπορεί να μην χρειαστεί να αυξηθεί τόσο πολύ όσο θα χρειαζόταν διαφορετικά για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Φυσικά, η έκταση αυτού του γεγονότος είναι εξαιρετικά αβέβαιη», είπε.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, αναλαμβάνοντας την πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης των τελευταίων δεκαετιών για την καταστολή του υψηλού πληθωρισμού. 

Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Fed στην Ουάσινγκτον, τιμά τη μνήμη του πρώην οικονομολόγου της Fed Τόμας Λάουμπαχ, ο οποίος πέθανε το 2020 σε ηλικία 55 ετών.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News