Business & Finance Δευτέρα 22/05/2023, 07:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δύο άχρηστες συμβουλές που ακούνε όλοι και πώς να είστε αληθινά ευτυχισμένοι στη δουλειά 

Οι δύο άχρηστες συμβουλές που ακούνε όλοι και πώς να είστε αληθινά ευτυχισμένοι στη δουλειά 

Ο Arthur Brooks διδάσκει σε φοιτητές του Χάρβαρντ (ή, όπως το έθεσε, σε «εκατοντάδες ανήσυχους νέους») πώς να είναι ευτυχισμένοι, είναι συγγραφέας 12 βιβλίων σχετικά με το θέμα και γράφει τη στήλη «Πώς να χτίσεις μία ζωή» του The Atlantic. 

Ο ίδιος, πιστεύει ότι υπάρχουν δύο τραγικές συμβουλές που ακούνε όλοι στη δουλειά:

1) «Βρες μια δουλειά που αγαπάς και δεν θα δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου».

2) «Πήγαινε να σώσεις τον κόσμο».

Αναφορικά με την πρώτη είπε: «Καλή τύχη με αυτό. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να καταστρέψεις τη ζωή σου». Εξήγησε ότι το να περιμένει κανείς από μια δουλειά να είναι διασκεδαστική όλη την ώρα θα τον κάνει να μισεί οποιαδήποτε δουλειά, όταν η δουλειά γίνεται αναπόφευκτα δύσκολη και όχι διασκεδαστική.

Χλευάζοντας τη δεύτερη συμβουλή είπε: «Καμία πίεση». Το να περιμένει κάποιος από τη δουλειά του να λύνει τα μυριάδες προβλήματα του κόσμου, είναι μια άλλη συνταγή απογοήτευσης, τόνισε.

Κάποιοι μπορεί να υποθέσουν ότι τα πραγματικά συστατικά για την ικανοποίηση από την εργασία είναι τα χρήματα, το κύρος, η δύναμη και ο θαυμασμός: «Όχι, όχι, όχι», είπε ο Brooks.

Εδώ είναι οι δύο τρόποι για να βρει κανείς την ευτυχία στη δουλειά, κατά τη δική του άποψη:

Μην κάνεις «όσα βλέπει η πεθερά»

Το πρώτο κλειδί για την εργασιακή ευτυχία, σύμφωνα με τον Brooks, είναι αυτό που αποκαλεί «κερδισμένη επιτυχία»: να παράγει κανείς κάτι πολύτιμο στη δική του ζωή και στις ζωές των άλλων.

Για τον Brooks, η ευτυχία στη δουλειά δεν καθορίζεται από τον τίτλο ή τα προνόμιά, αλλά από την επένδυση που κάνει κάποιος στη μέρα του. 
Με απλά λόγια, «να μην κάνεις όσα βλέπει η πεθερά», είπε ο Brooks.

Ίσως αυτή η συμβουλή να ακούγεται σαν τον διευθυντή που προσπαθεί να κάνει τον υφιστάμενο να εργαστεί περισσότερες ώρες, αλλά στην πραγματικότητα δεν σχετίζεται με την παραγωγή, την εταιρική έγκριση ή οποιαδήποτε άλλη παραδοσιακή μέτρηση της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας. Αντιθέτως, ο καθηγητής πιστεύει ότι το να κάνει κανείς τη δουλειά του χωρίς συντομεύσεις είναι μια έκφραση δέσμευσης προς τον εαυτό του και τους άλλους – δεν είναι απλώς μια τακτική για να ανέβει στην ιεραρχία. 

Κοίτα να εξυπηρετείς τους άλλους 

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι θετικές σχέσεις στην εργασία είναι απαραίτητο συστατικό για την ικανοποίηση από αυτή. Η δεύτερη απάντηση του Brooks στο να βρει κανείς τη χαρά στη δουλειά είναι σύμφωνη με αυτή τη διαπίστωση: κάνε τη δουλειά σου με τρόπο που εξυπηρετεί τους άλλους, όχι μόνο τον εαυτό σου.

Όπως σημείωσε, η βαθύτερη ικανοποίηση προέρχεται από την εργασία που μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή ορισμένων. Και το να υπηρετεί κανείς τους άλλους προέρχεται από το πώς κάνει τη δουλειά του, όχι από τη δουλειά του. Πιστεύει ότι μπορεί κανείς να εξυπηρετήσει τους άλλους είτε δουλεύει σε τράπεζα, είτε βάζει στέγες σε σπίτια, είτε μεγαλώνει παιδιά.

moneyreview.gr με πληροφορίες CNBC

Διαβάστε επίσης: 

Κορέα: Έστειλε τον δίδυμο αδερφό του να πάρει τη δουλειά- και πέρασε το τεστ

Έρευνα: Οι εργαζόμενοι boomerang και η επίπτωση στην αγορά εργασίας

ΗΠΑ: Λιγότεροι από τους μισούς εργαζόμενους παίρνουν όλη τους την άδεια 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News