Business & Finance Τετάρτη 17/05/2023, 17:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερντογάν: Παρατείνεται για δύο μήνες η συμφωνία για τα σιτηρά

Ερντογάν: Παρατείνεται για δύο μήνες η συμφωνία για τα σιτηρά

Την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά κατά δύο μήνες ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις μία ημέρα πριν τη λήξη της προηγούμενης συμφωνίας. Το ενδεχόμενο λήξης της συμφωνίας, η οποία διασφαλίζει την εξαγωγή ουκρανικών εμπορευμάτων μέσω της Μαύρης Θάλασσας, είχε προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες τις τελευταίες ημέρες, καθώς η Ρωσία απειλούσε ότι θα αποχωρήσει, επικαλούμενη εμπόδια στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Μάλιστα νωρίτερα σήμερα, η Ρωσία διά στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε πει ότι θα υπαναχωρήσει αν δεν ικανοποιηθεί σειρά απαιτήσεων για το εμπόριο των δικών της αγροτικών προϊόντων. «Δεν νομίζω πως είναι πρέπον να γίνουν οποιεσδήποτε υποθετικές συζητήσεις εδώ», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους πριν από μερικές ώρες. «Μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί η απόφαση, όπως γνωρίζετε. Θα πρέπει απλώς να περιμένετε μέχρι να ανακοινωθεί», δήλωσε. 

Η σημερινή ομιλία του Τούρκου προέδρου ενώπιον του κόμματός του έλαβε χώρα αμέσως μετά τον απόπλου του τελευταίου πλοίου που αποχωρούσε από ουκρανικό λιμάνι στο πλαίσιο της συμφωνίας. 

Υπενθυμίζεται πως τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία είχαν επιτύχει τη διευθέτηση για μια αρχική περίοδο 120 ημερών τον περασμένο Ιούλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Σημειώνεται πως οι δύο χώρες συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως.

Προκειμένου να πείσει τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ο ΟΗΕ συμφώνησε ταυτόχρονα να βοηθήσει τη Μόσχα για τρία χρόνια με τα δικά της αγροτικά φορτία. Η Μόσχα συμφώνησε να παρατείνει τη συμφωνία για άλλες 120 ημέρες τον Νοέμβριο, τον Μάρτιο όμως είχε συμφωνήσει να παραταθεί μόνο για επιπλέον 60 ημέρες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Το τέλος της συμφωνίας για τα σιτηρά δεν απειλεί την παγκόσμια αγορά

Συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας – Δεν εγκρίνονται νέα πλοία

Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την κατάσταση στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μ. Θάλασσας ο Λαβρόφ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News