Business & Finance Παρασκευή 12/05/2023, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύπρος: Υπογράφηκε η συμφωνία για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή

Κύπρος: Υπογράφηκε η συμφωνία για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου, υπογράφηκε συμφωνία για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου και τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο κ. Παναγιώτου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Σήμερα, με την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΤΑ, διαφυλάξαμε την εργατική ειρήνη, ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες της κοινωνίας και λειτουργήσαμε ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας. Αυτή η επιτυχία ανήκει σε όλους, επειδή μαζί προσπαθήσαμε και μαζί καταφέραμε να καταλήξουμε και να συμφωνήσουμε. Ευχαριστώ τους κοινωνικούς εταίρους για την συνεργασία και την εποικοδομητική στάση που επέδειξαν, αξιολογώντας τα δεδομένα με ορθολογισμό και υπευθυνότητα. Όπως πράττουμε επί δεκαετίες, καταλήγοντας σε αμοιβαία αποδεκτές συμφωνίες μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, έτσι πράξαμε και τώρα υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον. Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις και η Κυβέρνησή μας μπορεί να τις διαχειριστεί αποτελεσματικά, με ενότητα και συλλογικότητα, προχωρώντας μπροστά με σταθερά βήματα και βρίσκοντας λύσεις σε δύσκολα προβλήματα.»

Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει τα εξής:

«Ανανεώνεται η Μεταβατική Συμφωνία για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του 2017, η οποία ανανεώθηκε το 2020, και το ποσοστό καταβολής της ΑΤΑ αυξάνεται στο 66.7%, ενώ η καταβολή σύμφωνα με το επαυξημένο ποσοστό θα ισχύσει από τον Ιούνιο του 2023 και ο Κοινωνικός Διάλογος για την κατάληξη σε ολοκληρωμένη και μόνιμη συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Σημειώνεται ότι μέχρι την επίτευξη της ολοκληρωμένης Συμφωνίας θα εφαρμόζονται οι πρόνοιες της παρούσας Συμφωνίας».

Χριστοδουλίδης: Θέλω να ευχαριστήσω τους κοινωνικούς εταίρους για την υπευθυνότητα που έδειξαν

Μεγάλη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα που επετεύχθη για την ΑΤΑ εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε φιλολογικό μνημόσυνο για τον ιδρυτή της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς είπε ότι «κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχα μιλήσει κατ’ επανάληψη για το θέμα της ΑΤΑ και για την ανάγκη ύπαρξης συμφωνίας.

Αμέσως μετά την εκλογή μου και πριν την ανάληψη των καθηκόντων μου ξεκινήσαμε τις συναντήσεις – να θυμίσω την επίσκεψή μου στη ΣΕΚ και τη συνάντηση μου με την ΟΕΒ.

Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη ικανοποίησή μου για το αποτέλεσμα, θέλω να ευχαριστήσω τους κοινωνικούς εταίρους για την υπευθυνότητα που για ακόμα μια φορά επέδειξαν.

Η εργατική ειρήνη στον τόπο μας και ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντική είναι. Θέλω να τους ευχαριστήσω και πάλι, θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εργασίας για όλες τις προσπάθειές του, σίγουρα τον Υπουργό Οικονομικών που στήριξε τις προσπάθειες του Υπουργού Εργασίας και από κει και πέρα υπάρχουν πολλά άλλα εργασιακά θέματα στα οποία, μέσα στο πλαίσιο της δικής μας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, θα επικεντρωθούμε το αμέσως επόμενο διάστημα».

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «μέσα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας αναφερθήκαμε σε πολλά θέματα, ένα ήταν η ΑΤΑ, άλλο αυτό των τετραμήνων και άλλο ο διαχωρισμός ανάμεσα στον νομικό σύμβουλο του κράτους και τον δημόσιο κατήγορο. Όλα αυτά έχουν τροχοδρομηθεί, σιγά σιγά βλέπουμε αποτελέσματα.

Να εκφράσω ξανά την ικανοποίησή μου για τη συμφωνία, να ευχαριστήσω όλους και μέσα στα πλαίσια των προεκλογικών μας υποσχέσεων, αυτά που εξαγγείλαμε, αυτά που υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό, το κοινωνικό μας συμβόλαιο με τον κυπριακό λαό θα το τηρήσουμε μέχρι και την τελευταία υπόσχεσή μας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μια από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ήταν και η αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήδη, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει εργασία με εξωτερικούς συνεργάτες ακριβώς για να προχωρήσουμε σε ένα γενικότερο φορολογικό μετασχηματισμό – ο τελευταίος ήταν το 2002. Θα πρέπει να τον εκσυγχρονίσουμε λαμβάνοντας υπόψη και τα σημερινά δεδομένα, όπως, για παράδειγμα, η πράσινη φορολογία και άλλα θέματα. Όλα αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει, έχει ήδη ξεκινήσει η συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες και με τον Σύνδεσμο Λογιστών και, επαναλαμβάνω, αυτά που καταγράφονται στο κοινωνικό μας συμβόλαιο με τον λαό θα τα τηρήσουμε».

Ερωτηθείς για το θέμα των κυρώσεων και κληθείς να αναφερθεί στο θέμα που δημιουργείται για την καταβολή των μισθών εργαζομένων σε εταιρείες που έχουν δεχθεί κυρώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «παραλάβαμε σήμερα νέες πληροφορίες από τις ΗΠΑ. Τις επόμενες των ημερών θα έχουμε στην Κύπρο επισκέψεις και από τους Βρετανούς και από τους Αμερικανούς για να μας φέρουν επιπλέον πληροφορίες.

Προκύπτουν όχι ένα, αλλά δύο θέματα, και θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής όταν μιλώ μαζί σας. Είναι το θέμα των πληρωμών και είναι το θέμα που προκύπτει με τον Έφορο Εταιρειών. Κάποιοι συμπατριώτες μας θα ήθελαν να προβούν σε κάποιες αλλαγές σε σχέση με τις εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται. Και τα δύο θέματα τα συζητήσαμε με τη Νομική Υπηρεσία – μάλιστα έχουμε και νομική άποψη – τα συζήτησα και με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε εξελίξεις, με προτεραιότητα μας το θέμα που αφορά όλους αυτούς που εργοδοτούνται, που είναι υπάλληλοι σε αυτές τις επιχειρήσεις, ώστε να μην επηρεαστούν τα μισθολογικά τους δεδομένα». 

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News