Business & Finance Παρασκευή 12/05/2023, 15:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο δισεκατομμυριούχος «Bill Gates της Βρετανίας» θα δικαστεί στις ΗΠΑ για απάτη

Ο δισεκατομμυριούχος «Bill Gates της Βρετανίας» θα δικαστεί στις ΗΠΑ για απάτη

Εκδίδεται στις ΗΠΑ, για να δικαστεί, ο άνθρωπος που αποκαλούνταν κάποτε «Bill Gates της Βρετανίας». Ο Mike Lynch, ιδρυτής της εταιρείας πληροφορικής Autonomy, κατηγορείται ότι εξαπάτησε την Hewlett-Packard, στο πλαίσιο ενός deal εξαγοράς ύψους 11 δισ. δολαρίων. 

O Lynch ίδρυσε την Autonomy το 1996. Η εταιρεία ανέπτυσσε λογισμικό που μπορούσε να αντλήσει πληροφορίες από μη δομημένες πηγές, όπως τηλεφωνήματα, emails και βίντεο. Έτσι, μπορούσε να προτείνει απαντήσεις σε έναν εργαζόμενο σε call-centre ή να παρακολουθήσει τηλεοπτικά προγράμματα αναζητώντας συγκεκριμένες λέξεις ή θέματα. 

Όταν πουλήθηκε στην HP, το 2011, η Autonomy ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού της Βρετανίας. Και καθώς η HP ήταν κυρίως γνωστή τότε σαν μια εταιρεία τεχνολογικού hardware, η εξαγορά της Autonomy στόχευε στη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της. 

Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα, η HP διέγραψε 8,8 δισ.  δολάρια από την αξία της Autonomy και ισχυρίστηκε ότι είχε εξαπατηθεί, με αποτέλεσμα να πληρώσει περισσότερα από ό,τι άξιζε. 

Έκτοτε, η HP  βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον Lynch και τον πρώην οικονομικό διευθυντή της Autonomy, Sushovan Hussain. Μάλιστα, ο Hussain φυλακίστηκε για πέντε χρόνια και πλήρωσε εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμο το 2019, καθώς αντιμετώπισε 16 κατηγορίες, μεταξύ άλλων για απάτη. 

Ο δισεκατομμυριούχος Lynch, που είναι ιδρυτικός επενδυτής στη βρετανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Darktrace, αντιστέκεται εδώ και καιρό στις προσπάθειες των εισαγγελέων στις ΗΠΑ για την έκδοσή του στη χώρα. 

Έπειτα από την απόφαση για την έκδοσή του, και καθώς θεωρείται ύποπτος φυγής, ο Lynch θα καταβάλει εγγύηση 100 εκατ. δολαρίων, ενώ θα είναι περιορισμένος σε ένα σπίτι στο Σαν Φρανσίσκο, που θα φρουρείται από άνδρες της ασφάλειας για τους οποίους θα πληρώνει ο ίδιος. 

Τόσο ο Lynch όσο και ο Hussain ισχυρίζονται ότι οι κατηγορίες της HP οφείλονται στο ότι η εταιρεία άλλαξε γνώμη για την εξαγορά και προσπαθεί να τους παρουσιάσει σαν αποδιοπομπαίους τράγους για τα λάθη της διοίκησής της. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Απάτη με ελληνικό όνομα: Ψευτο-δισεκατομμυριούχος κορόιδευε τα θύματά του με Lamborghini και Picasso

Η κατάρα του Forbes «ξαναχτυπά»: Όσοι κατέληξαν από τα εξώφυλλα και τις λίστες, στη φυλακή

Το τέλος ενός απατεώνα: Οι στάχτες του Bernie Madoff είναι στα αζήτητα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS