Business & Finance Παρασκευή 12/05/2023, 10:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαλπάς (Παγκόσμια Τράπεζα): Το χρέος των ανεπτυγμένων ακόμη ένα «αγκάθι» για την οικονομία

Μαλπάς (Παγκόσμια Τράπεζα): Το χρέος των ανεπτυγμένων ακόμη ένα «αγκάθι» για την οικονομία

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες ανά τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόβλημα χρέους και αυτό δημιουργεί ακόμη έναν «πονοκέφαλο» στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς. 

Μιλώντας στη συνάντηση των υπουργών Οικονονικών της Ομάδας του G7, διαμήνυσε ότι τα επίπεδα ρεκόρ του παγκόσμιου χρέους θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα. 

«Η αναλογία χρέους/ΑΕΠ για τις ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη είναι υψηλότερη από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία θα πρέπει να καταβάλει πολύ πιο επίπονες προσπάθειες για να αποπληρώσει τα χρήματα που έχει ήδη δανειστεί», είπε.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έδωσε έμφαση στην ανάγκη διαφάνειας ως προς την αντιμετώπιση του αυξανόμενου χρέους προκειμένου να αντιμετωπιστεί μία σειρά από παγκόσμια οικονομικά ζητήματα, όπως τις τραπεζικές πιέσεις και τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. 

Στην έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε πέρυσι το Δεκέμβριο, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το εξωτερικό χρέος των χαμηλών και μεσαίου εισοδήματος χωρών αυξήθηκε κατά 5,6% σε ονομαστικούς όρους, στα 9 τρισ.δολάρια. 

Το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF) είχε υπολογίσει την ονομαστική αξία του παγκόσμιου χρέους κάτω από τα 300 τρισ.δολάρια το 2022, ελαφρώς χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2020. 

«Ένα από τα βασικά πράγματα που θα πρέπει να κάνουν οι ανεπτυγμένες οικονομίες είναι να προσπαθήσουν να βρουν ένα σταθερό περιβάλλον για την επιστροφή της ανάπτυξης», τόνισε ο Μαλπάς. 

«Η χωρίς κίνδυνο απόδοση έχει αυξηθεί για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, όμως τα πιστωτικά spreads έχουν διευρυνθεί για τις αναπτυσσόμενες χώρες», τόνισε. Το ποσοστό απόδοσης χωρίς κίνδυνο υποδηλώνει το επιτόκιο που μπορεί να αναμένει να κερδίσει ένας επενδυτής σε μια επένδυση που ενέχει μηδενικό κίνδυνο.

«Οι επενδυτές θα επιλέγουν πάντα πρώτα τις πιο ασφαλείς προηγμένες οικονομίες, οπότε αυτό που μένει είναι αυτό που μπορεί να εισρεύσει στις αναπτυσσόμενες χώρες και απλά δεν αρκεί», είπε ο Μαλπάς, προσθέτοντας ότι οι λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν «διπλό χάος», του αυξημένου κόστους επιβάρυνσης του χρέους και της απουσίας ευνοϊκών συνθηκών για την ανατροπή μίας τέτοιας εξέλιξης».

Όταν ρωτήθηκε για τα σχέδιά του μετά την απόφασή του να παραιτηθεί τον Ιούνιο – νωρίτερα από τον Απρίλιο του 2024 όταν λήγει η θητεία του – είπε ότι «διερευνά διάφορες επιλογές».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News