Business & Finance Τετάρτη 10/05/2023, 22:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τιμές πολυτελών κατοικιών παγκοσμίως υποχωρούν για πρώτη φορά από το 2009

Οι τιμές πολυτελών κατοικιών παγκοσμίως υποχωρούν για πρώτη φορά από το 2009

Οι τιμές πολυτελών κατοικιών σε ολόκληρο τον κόσμο μειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση.

Δείκτης που παρακολουθεί τις τιμές στις πρώτες ζώνες της αγοράς στέγης σε 46 πόλεις μειώθηκε κατά 0,4% σε ετήσια βάση, στην πρώτη πτώση από το 2009, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ακινήτων Knight Frank. Πρόκειται για μια απότομη αντιστροφή από την ανάπτυξη 10% που παρατηρήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Η αγορά κατοικιών της Νέας Ζηλανδίας σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, με τις τιμές των πολυτελών κατοικιών στο Ουέλινγκτον, το Όκλαντ και το Κράιστσερτς να υποχωρούν σε διψήφιο ποσοστό. Μεγάλες πόλεις, όπως το Σαν Φρανσίσκο, η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Χονγκ Κονγκ και το Βανκούβερ σημείωσαν επίσης πτώση των τιμών.

Η Knight Frank ορίζει τις πολυτελείς κατοικίες ως το κορυφαίο 5% μιας αγοράς από άποψη αξίας.

Το Ντουμπάι και το Μαϊάμι είναι οι ταχύτερα αυξανόμενες αγορές

Αλλαγή στις βασικές τιμές των ακινήτων μεταξύ 22 Ιανουαρίου και 23 Ιανουαρίου

Source: Knight Frank

 

«Η επιβράδυνση της ανάπτυξης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόσφατη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο», έγραψε ο Liam Bailey, επικεφαλής έρευνας του Knight Frank.

Ωστόσο, η πλειονότητα των πόλεων που παρακολουθούνται από την εταιρεία παρουσίασαν αύξηση των τιμών στο πρώτο τρίμηνο, με το Ντουμπάι και το Μαϊάμι να σημειώνουν διψήφια κέρδη. Οι τιμές στο Ντουμπάι αυξήθηκαν κατά 44%, ανεβάζοντας τη συνολική αύξηση της εποχής της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 στο 149%.

Ενώ οι αγορές πολυτελών κατοικιών είναι πιθανό να παρουσιάσουν συνεχιζόμενη καθοδική πίεση για τα επόμενα τρίμηνα, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις επανάληψης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν ο δείκτης υποχώρησε 8,2%, έγραψε ο Bailey.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: «Φωτιά» στα επιιτόκια των στεγαστικών δανείων – Ξανά πάνω από το 7%

Αγορά κατοικίας: Οι πρωτοβουλίες της Πορτογαλίας και η περίπτωση της Ελλάδας

Γερμανία: Τέλος στην περίοδο ευφορίας για την αγορά στέγης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News