Business & Finance Τετάρτη 10/05/2023, 18:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Microsoft κάνει την πρώτη της συμφωνία για πυρηνική σύντηξη

Η Microsoft κάνει την πρώτη της συμφωνία για πυρηνική σύντηξη

Να αγοράσει ενέργεια, από την startup πυρηνικής σύντηξης Helion Energy, συμφώνησε η Microsoft. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία του τεχνολογικού γίγαντα με εταιρεία που δραστηριοποιείται σε αυτό τον τομέα.

Η Helion σχεδιάζει να ξεκινήσει να λειτουργεί την πρώτη της μονάδα σύντηξης έως το 2028, με στόχο την παραγωγή τουλάχιστον 50 μεγαβάτ ενέργειας. Η Microsoft θα αγοράσει μέρος αυτής της ισχύος, αν και θα αποτελεί λιγότερο από το 1% του συνολικού χαρτοφυλακίου συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειάς της, για ενέργεια χωρίς άνθρακα, η οποία σήμερα ανέρχεται στα 13,5 γιγαβάτ.

Η συμφωνία έχει σκοπό να βοηθήσει τη Microsoft να πετύχει τον στόχο της να εκπέμπει αρνητικό πρόσημο άνθρακα έως το 2030. Η Helion, από την πλευρά της, κατασκευάζει το έβδομο πρωτότυπο λειτουργίας της και αναμένει να επιδείξει την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2024, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας. Καμία εταιρεία, ωστόσο, δεν έχει επιτύχει εμπορικά βιώσιμη ενέργεια πυρηνικής σύντηξης, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Το κυβερνητικό εργαστήριο των ΗΠΑ που έκανε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη της σύντηξης στα τέλη του περασμένου έτους δεν κατάφερε να επαναλάβει τα αποτελέσματά του σε πέντε διαδοχικά πειράματα.

Παρά τις εν λόγω δυσκολίες, ο Brad Smith, Vice Chair και President στη Microsoft, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι «αισιόδοξη ότι η ενέργεια σύντηξης μπορεί να είναι μια σημαντική τεχνολογία που θα βοηθήσει τον κόσμο να μεταβεί στην καθαρή ενέργεια».

Η πυρηνική σύντηξη δεν είναι η μόνη αναπόδεικτη τεχνολογία στην οποία έχει επενδύσει η Microsoft. Η εταιρεία έχει επίσης επενδύσει χρήματα στην αγορά υπηρεσιών αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα. Τόσο αυτό, όσο και η σύντηξη απαιτούν μεγάλες αρχικές επενδύσεις για να ξεκινήσει η ανάπτυξη και να μειωθεί το κόστος. Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Microsoft και η Stripe πρωτοστατούν, ειδικά στην αγορά υπηρεσιών αφαίρεσης άνθρακα.

Παρά τις προσπάθειες της εταιρείας να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα, η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς ότι οι εκπομπές Scope 3 – αυτές που σχετίζονται με τους προμηθευτές και τους πελάτες της Microsoft – αυξήθηκαν κατά 0,5% το 2022. Πελάτες που χρησιμοποιούν κονσόλες Xbox, χάλυβα και σκυρόδεμα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κέντρων δεδομένων και στην κατασκευή τσιπ πυριτίου είναι από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτές τις εκπομπές.

Συνολικά, παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα της Microsoft αυξήθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση το 2022, οι συνολικές εκπομπές της, όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν κατά 0,5%.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Microsoft: Εργαζόμενοι περνούν έως και 8 ώρες την εβδομάδα σε meetings και είναι λιγότερο παραγωγικοί

Με «συνάδελφο» την ΑΙ: Ποιες θα είναι οι πιο περιζήτητες δεξιότητες στην εργασία

Google: Τέλος στα passwords – Έτσι θα μπαίνετε στον λογαριασμό σας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News