Business & Finance Τετάρτη 10/05/2023, 10:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nagel (ΕΚΤ): Πλησιάζουμε στο τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων

Nagel (ΕΚΤ): Πλησιάζουμε στο τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων

Στο τέλος του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να πλησιάζει η ΕΚΤ, όπως δήλωσε σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Joackim Nagel.

Ο Nagel, ο οποίος είναι βέβαια και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ναι μεν δήλωσε ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις δεν έχουν ακόμη τελειώσει και ο δομικός πληθωρισμός είναι υψηλά, αλλά και ότι είναι ευχαριστημένος με τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας.

Nagel (ΕΚΤ): Πλησιάζουμε στο τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων-1
Ο Joackim Nagel (φωτ. Reuters)

 

«Πλησιάζουμε στο τέλος υπό την έννοια ότι φτάνουμε την περιοχή της νομισματικής πολιτικής, η οποία θεωρείται περιοριστική», δήλωσε ο ίδιος στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk. «Έχω αυτοπεποίθηση ότι η νομισματική πολιτική δείχνει αποτελέσματα», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί με τον Nagel φαίνεται να συμφωνεί η πλειονότητα των οικονομολόγων, οι οποίοι θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα ανεβάσει το επιτόκιο καταθέσεων δύο ακόμη φορές -στις συνεδριάσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου- με κορύφωση στο 3,75%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Fed άφησε ήδη να εννοηθεί ότι θα υπάρξει παύση στον κύκλο σύσφιγξης, ο οποίος όμως ξεκίνησε νωρίτερα από την ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε σήμερα ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα σταματήσουν εντός του έτους, ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας, Martins Kazaks προειδοποίησε ότι μπορεί να συνεχιστούν και μετά τον Ιούλιο.

Ο Nagel πάντως από την πλευρά του χαρακτήρισε ορθή την απόφαση της ΕΚΤ για επιβράδυνση των αυξήσεων επιτοκίων και για παύση των επανεπενδύσεων μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Σημείωσε όμως ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για να επιτευχθεί ο στόχος της Τράπεζας.

«Δεν έχουμε ακόμη τελειώσει με την αύξηση επιτοκίων», δήλωσε. «Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ για επιτόκια: Εχουμε δρόμο μπροστά μας, δεν σταματάμε

Προειδοποίηση Kazaks (ΕΚΤ): Οι αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να μην σταματήσουν τον Ιούλιο

Ευρωζώνη: Πληθωρισμό 5,6% αναμένουν φέτος οι οικονομολόγοι

Villeroy: Ερχονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News