Business & Finance Τρίτη 9/05/2023, 16:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλείται η ηγεμονία του Βασιλιά-Δολαρίου; Πέντε χώρες που στράφηκαν στο γουάν

Απειλείται η ηγεμονία του Βασιλιά-Δολαρίου; Πέντε χώρες που στράφηκαν στο γουάν

Επί τουλάχιστον 70 χρόνια, το δολάριο κυριαρχούσε στο διεθνές εμπόριο και κατά συνέπεια στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα. Οι ισορροπίες όμως άλλαξαν τον τελευταίο χρόνο, καθώς μεγάλοι παίκτες της πολιτικής και της επιχειρηματικής σκηνής άρχισαν να στρέφονται σε άλλα νομίσματα λόγω των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Την ευκαιρία αυτή εκμεταλλεύθηκε πλήρως το κινεζικό γουάν, το οποίο πλέον φαίνεται να απειλεί σοβαρά την κυριαρχία του δολαρίου. Μάλιστα, αυτό τον Μάρτιο το γουάν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά περισσότερο έναντι του δολαρίου στις διασυνοριακές συναλλαγές.

«Υπάρχει κίνδυνος όταν χρησιμοποιούμε οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες συνδέονται με τον ρόλο του δολαρίου, ότι σε βάθος χρόνου θα υποσκελίσουν την ηγεμονία του», σχολίασε πρόσφατα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, σημειώνοντας όμως ότι δεν είναι εύκολο να διαμορφωθεί ένα νέο οικονομικό περιβάλλον με άλλο νόμισμα.

Πάντως, τουλάχιστον πέντε χώρες ήδη επιδεικνύουν προτίμηση στο γουάν για το εμπόριο και άλλες συναλλαγές είτε για να αποφύγουν τις κυρώσεις είτε ως εναλλακτική του δολαρίου. Σύμφωνα με το Business Insider πρόκειται για τις εξής:

1. Ρωσία

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται βέβαια η Ρωσία, η οποία μετά την εισβολή στην Ουκρανία βρέθηκε εκτός του διεθνούς συστήματος πληρωμών SWIFT, ενώ τουλάχιστον τα μισά αποθεματικά της σε ξένο συνάλλαγμα (αξίας περί τα 320 δισ. δολάρια) «πάγωσαν» στο πλαίσιο των κυρώσεων.

Αναζητώντας εναλλακτική, οι Ρώσοι αγόρασαν γουάν αξίας 538 εκατ. δολαρίων τον Μάρτιο, τριπλάσιο ποσό σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Επίσης, στις αγορές ξένου συναλλάγματος, το 39% του όγκου συναλλαγών της Ρωσίας αφορά ρούβλια σε γουάν, ξεπερνώντας το ποσοστό του 34% σε συναλλαγές προς δολάριο. Εξάλλου, το γουάν είναι ένα από τα λίγα νομίσματα – κλειδιά που δικαιούται να χρησιμοποιήσει η Ρωσία μετά τις κυρώσεις.

2. Βραζιλία

Ανέκαθεν υποστηρικτής εναλλακτικών νομισμάτων, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Lula da Silva, έχει προτείνει μέχρι και τη δημιουργία νέου νομίσματος σε Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική. Στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη του 2022 η κεντρική τράπεζα της χώρας είχε μεγαλύτερα αποθεματικά σε δολάριο, ενώ ακολουθούσε το γουάν και μετά το ευρώ.

«Γιατί δεν μπορούμε να εμπορευόμαστε με δικά μας νομίσματα; Ποιος αποφάσισε ότι το δολάριο ήταν το κύριο νόμισμα μετά την εξαφάνιση του Χρυσού Κανόνα;», δήλωσε ο Lula στους Financial Times, αναφερόμενος στην κατάρρευση του συστήματος gold standard.

3. Μπαγκλαντές

Τον Απρίλιο, το Μπαγκλαντές συμφώνησε να καταβάλει στη Ρωσία γουάν αξίας 318 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα. Η συμφωνία βρισκόταν «στον αέρα» επί έναν χρόνο, προτού αποφασίσουν ότι η πληρωμή θα γίνει σε γουάν, διότι ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί σε δολάρια.

«Τα συμφέροντα χωρών του τρίτου κόσμου όπως το Μπαγκλαντές δεν είναι τα ίδια με της Κίνας ή των ΗΠΑ. Οφείλουμε να διατηρήσουμε σχέσεις με αμφότερες», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Washington Post ο Ahsan Mansur, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών Ερευνών στο Μπαγκλαντές.

4. Αργεντινή

Η Αργεντινή ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ξεκινά να πληρώνει τις εισαγωγές από την Κίνα σε γουάν αντί δολαρίων, με στόχο ιδίως να μειωθεί η εκροή του αμερικανικού νομίσματος από τα αποθεματικά της. Ειδικότερα, τα αποθεματικά της σε δολάρια μειώνονται λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της συρρίκνωσης των αγροτικών εξαγωγών έπειτα από τη σοβαρότατη ξηρασία. Η μείωση αυτή όμως ασκεί πίεση στο πέσο, που με τη σειρά του πυροδοτεί τον πληθωρισμό.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εκτιμάται ότι η Αργεντινή θα καταβάλλει κάθε μήνα περίπου 790 εκατ. δολάρια σε γουάν για εισαγωγές από την Κίνα.

5. Ιράν

Λόγω των εξαιρετικά περιοριστικών κυρώσεων, το Ιράν εξέταζε από το 2010 τη χρήση του γουάν στο εμπόριο. Μεταξύ άλλων, η χώρα έχει εξαιρεθεί από το 2018 από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, υποχρεώνοντας την Τεχεράνη να αναζητήσει εναλλακτικό δίκτυο.

Εξ ου και φέτος τον Φεβρουάριο, η Τεχεράνη και το Πεκίνο συζήτησαν την αύξηση της χρήσης του γουάν και του ιρανικού ριάλ για το διμερές εμπόριο. Παράλληλα, ξεκίνησε από φέτος να χρησιμοποιεί και το σύστημα πληρωμών της Ρωσίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Απο-δολαριοποίηση

Κυρίαρχο, αλλά «πληγωμένο» το δολάριο

Απειλείται το δολάριο ως νόμισμα αποθεματικών; Δεκαπλασιάστηκε ο ρυθμός πτώσης του

Σάμερς: Το δολάριο δεν χάνει την κυριαρχία του στην παγκόσμια οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News