Business & Finance Δευτέρα 8/05/2023, 17:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δουλειά: Ήρθε η ώρα να κοπούν τα πολλά meetings;

Δουλειά: Ήρθε η ώρα να κοπούν τα πολλά meetings;

Στην αρχή του έτους, η πολυεθνική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Shopify κατήργησε όλα τα εσωτερικά meetings με περισσότερα από τρία άτομα και πλέον δίνει ελάχιστο περιθώριο δύο εβδομάδων για τον προγραμματισμό νέου meeting. Στο πλαίσιο αυτό απαγόρευσε μάλιστα εντελώς τα meetings τις Τετάρτες και έδωσε μόνο ένα περιορισμένο χρονικό περιθώριο για τις μεγάλες συνεδριάσεις τις Πέμπτες.

Δεν είναι όμως η μοναδική εταιρεία που δοκιμάζει αλλαγές στο συγκεκριμένο κομμάτι. Βασικός λόγος για την αναδιάρθρωση είναι το υβριδικό μοντέλο εργασίας, το οποίο έχει αυξηθεί από την επέλαση της πανδημίας και ως αποτέλεσμα οδήγησε σε αύξηση των συνεδριάσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Microsoft, ο μέσος χρήστης του Microsoft Teams είδε αύξηση 252% στον χρόνο που περνά κάθε εβδομάδα στα meetings από τον Φεβρουάριο του 2020. Ο αριθμός των ίδιων των συνεδριάσεων αυξήθηκε κατά 153%, βάσει των ίδιων στοιχείων.

Ωστόσο, εάν αυξηθούν υπερβολικά, οι συνεδριάσεις μπορεί να επηρεάσουν τη συγκέντρωσή μας. Μάλιστα, έρευνα της Otter.ai κατέληξε πως το ένα τρίτο όλων των meetings είναι περιττό.

Λιγότερο στρες, μεγαλύτερη παραγωγικότητα

Άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Business Research, δείχνει πως η μείωση των συνεδριάσεων κατά 80% ενισχύει την παραγωγικότητα κατά 75%, ενώ το στρες των εργαζομένων μειώνεται κατά 60%. 

Ο καθηγητής του Stanford, Bob Sutton, και η ειδική σε θέματα παραγωγικότητας, Rebecca Hinds, προτείνουν τα εξής για την αλλαγή της κατάστασης: Πρώτον ακύρωση όλων των meetings για 48 ώρες και έπειτα την πραγματοποίηση μόνο όσων είναι πραγματικά παραγωγικά και αντανακλούν την εταιρική κουλτούρα που θέλει να δημιουργήσει η επιχείρηση. Τέλος, προτείνουν ανά περιόδους να ελέγχεται το πρόγραμμα των συνεδριάσεων, έτσι ώστε να παραλείπονται όλα τα περιττά meetings. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γιατί γεμίσαμε senior executives: Τι κρύβουν οι «φουσκωμένοι» τίτλοι στις επιχειρήσεις

Το ντόμινο των αποχωρήσεων στη δουλειά: Τι γίνεται όταν φεύγουν κορυφαίοι εργαζόμενοι

Έξι φράσεις που λένε όλοι οι ναρκισσιστές και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News