Business & Finance Σάββατο 6/05/2023, 18:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτωτικά για τρίτη εβδομάδα το πετρέλαιο

Πτωτικά για τρίτη εβδομάδα το πετρέλαιο

Φόβοι για ακραίες διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά πετρελαίου δημιουργούνται τη στιγμή οι επενδυτές απομακρύνονται για μία ακόμη φορά και οι διαχειριστές κεφαλαίων κάνουν ντάμπινγκ στις καθαρές ανοδικές τοποθετήσεις τους στο πετρέλαιο κατά 19%, τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι εβδομάδων. Οι θέσεις βρίσκονται πλέον στο χαμηλότερο εποχικό επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Η έξοδος έρχεται εν μέσω μιας νέας κατάρρευσης για το πετρέλαιο, λόγω των ανησυχιών για την οικονομία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI σημειώνουν πτώση επί τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, σημειώνοντας μάλιστα για λίγο βουτιά στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2021. 

Με τους επενδυτές να κινούνται προς την έξοδο, μειώνεται η ρευστότητα και αφήνει τις αγορές σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των εμπόρων που βασίζονται σε αλγόριθμους ή δυναμική – ένα σενάριο που συχνά δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη μεταβλητότητα, δήλωσε ο Michael Tran, διευθύνων σύμβουλος της RBC Capital Markets LLC.

«Εν ολίγοις, η αγορά πετρελαίου χρειάζεται περισσότερους παίκτες στο γήπεδο», είπε.

Πτωτικά για τρίτη εβδομάδα το πετρέλαιο-1

 

Η καθαρή μακροπρόθεσμη θέση των διαχειριστών κεφαλαίων για το WTI, ή η διαφορά μεταξύ των πτωτικών και των ανοδικών στοιχημάτων, μειώθηκε σε 157.047 συμβόλαια την εβδομάδα που έληξε στις 2 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων των ΗΠΑ. Το μερίδιο των επενδυτών στο ανοιχτό επιτόκιο, ένα μέτρο της συμμετοχής στην αγορά, βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Χωρίς επενδυτές, οι τιμές μπορεί να αποσυνδεθούν από τους παράγοντες προσφοράς και ζήτησης. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πόνο για τους hedgers, τους εμπόρους και τους παραγωγούς που δεν μπορούν να απομακρυνθούν από την αγορά, ακόμη και όταν αυτή κινείται αντίθετα από ό,τι υπαγορεύουν τα φυσικά θεμελιώδη μεγέθη. Η τεκμαρτή μεταβλητότητα σκαρφάλωσε ήδη πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από ένα μήνα.

Αυτού του είδους η έξοδος έχει οδηγήσει σε ακραίες διακυμάνσεις των τιμών στο παρελθόν. 

Πέρυσι, ένας συνδυασμός υψηλότερων απαιτήσεων ασφάλειας και αυξανόμενων επιτοκίων μείωσε τη ζήτηση από τους επενδυτές που μερικές φορές χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού. Η μείωση της ρευστότητας προκάλεσε όλο και πιο απρόβλεπτες ενδοσυνεδριακές κινήσεις των τιμών. Μέχρι το τέλος του έτους, περισσότερα από 120 δισεκατομμύρια δολάρια έφυγαν από τις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων. 

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι επενδυτές πετρελαίου παραμένουν στο περιθώριο είναι ότι έχουν επανειλημμένα «καεί». Για παράδειγμα, στις αρχές Απριλίου, κατείχαν μια πολύ μεγάλη short θέση, ή στοιχήματα σε πτώση των τιμών. Αλλά η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στην ΟΠΕΚ+, ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικές μειώσεις της παραγωγής που έστειλαν τις τιμές στα ύψη, με αποτέλεσμα πολλοί επενδυτές να βρεθούν σε λάθος δρόμο. Αντί να αγοράσουν ξανά στην αγορά με μακροχρόνιες συμμετοχές ή νέα short στοιχήματα, οι διαχειριστές κεφαλαίων αποφάσισαν αντ’ αυτού να παραμείνουν στο περιθώριο. 

Το WTI διαμορφώθηκε την Παρασκευή στα 71,34 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η τιμή άγγιξε τα 63,64 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2021. 

Για να επιστρέψουν οι ανοδικοί τίτλοι, πιθανότατα θα χρειαστούν τόσο σημάδια μιας σημαντικής επιβράδυνσης της ρωσικής παραγωγής μαζί με μια διαρκή ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης.

Τελικά, όταν η αγορά πετρελαίου δυσκολεύεται, μπορεί να τραβήξει και άλλα εμπορεύματα προς τα κάτω, καθώς οι επενδυτές παίρνουν κλήσεις περιθωρίου κέρδους σε ολόκληρο τον τομέα, δήλωσε η Carley Garner, Commodity Broker και Strategist στην DeCarley Trading. 

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί, αλλά αν το πετρέλαιο πέσει κάτω από τα 63 δολάρια, αυτό θα επηρεάσει και άλλες αγορές – ακόμη και σε μετοχές», είπε. «Το πετρέλαιο προσελκύει τους κερδοσκόπους όταν οι τιμές κινούνται υψηλότερα. Πρέπει να δουν μια πιο ορθολογική αγορά». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Έχει δισεκατομμύρια ρουπίες που δεν μπορεί όμως να χρησιμοποιήσει

Ενέργεια: Ποιος τρόπος θέρμανσης ήταν τελικά ο φθηνότερος τον χειμώνα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News