Business & Finance Παρασκευή 5/05/2023, 21:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας – Δεν εγκρίνονται νέα πλοία

Συμφωνία για τα σιτηρά  της Μαύρης Θάλασσας – Δεν εγκρίνονται νέα πλοία

Η Ουκρανία, η Ρωσία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη απέτυχαν την Παρασκευή να δοθεί άδεια σε νέα πλοία στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτρέπει τις ασφαλείς εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και την οποία η Μόσχα απείλησε να εγκαταλείψει στις 18 Μαΐου λόγω των εμποδίων στις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Οι καθημερινές επιθεωρήσεις των ήδη εγκεκριμένων πλοίων συνεχίζονται, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ Farhan Haq. Αξιωματούχοι των τεσσάρων μερών συγκροτούν το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (ΚΣΣ – JCC) στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο εφαρμόζει τη συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο.

Σε απόσπασμα επιστολής που είδε το Reuters, η Ρωσία είπε στους ομολόγους της στο JCC τον περασμένο μήνα ότι δεν θα εγκρίνει τη συμμετοχή νέων πλοίων, εκτός εάν οι χειριστές τους εγγυηθούν ότι οι διελεύσεις θα γίνουν μέχρι τις 18 Μαΐου – «την αναμενόμενη ημερομηνία… τερματισμού της συμφωνίας».

Η Ουκρανία υποβάλει σε καθημερινή βάση κατάλογο των πλοίων που θα εγκριθούν. Μόλις εγκριθούν τα πλοία αυτά, επιθεωρούνται στη συνέχεια από τους αξιωματούχους του ΚΣΣ κοντά στην Τουρκία πριν ταξιδέψουν σε ουκρανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας μέσω ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για να παραλάβουν το φορτίο τους και να επιστρέψουν στα τουρκικά ύδατα για τελική επιθεώρηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΣΣ, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πλοίο που έχει εγκριθεί για επιθεώρηση και 25 πλοία που περιμένουν επιθεώρηση εξερχόμενου πλοίου -όλα σε τουρκικά ύδατα- υπάρχουν 13 πλοία σε ουκρανικά λιμάνια και υπάρχουν 5 πλοία προς την Ουκρανία και 2 πλοία με προορισμό την Τουρκία.

Υπάρχουν οκτώ πλοία που ζητούν άδεια από το ΚΣΣ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα των ουκρανικών θαλάσσιων λιμένων.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν για τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που έχει επιδεινωθεί από τον πόλεμο. Ταυτόχρονα, η Ρωσία αποδέχθηκε μια τριετή συμφωνία στην οποία ο ΟΗΕ συμφώνησε να βοηθήσει στην προσπάθεια να αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της.

Ενώ αυτές οι ρωσικές εξαγωγές δεν υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα λέει ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, την εφοδιαστική και την ασφάλιση αποτελούν εμπόδιο για τις αποστολές.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα παρατείνει το σύμφωνο πέραν της 18ης Μαΐου, εκτός εάν ικανοποιηθεί ο κατάλογος των αιτημάτων της για την άρση αυτών των εμποδίων.

Η κορυφαία εμπορική αξιωματούχος του ΟΗΕ Rebeca Grynspan συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Vershinin στη Μόσχα την Παρασκευή για να συζητήσουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ «για τη διευκόλυνση της απρόσκοπτης εξαγωγής ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας», δήλωσε ο Haq.

Οι αναπληρωτές υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας πρόκειται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν τη συμφωνία για τους κόκκους.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News