Business & Finance Πέμπτη 4/05/2023, 21:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα 9% για την AMD μετά την ανακοίνωση συνεργασίας με τη Microsoft για την ανάπτυξη τσιπ AI

Η Microsoft συνεργάζεται με την AMD σε ένα chip τεχνητής νοημοσύνης που φέρει την κωδική ονομασία Athena, σύμφωνα με δημοσίευμα

Άλμα 9% για την AMD μετά την ανακοίνωση συνεργασίας με τη Microsoft για την ανάπτυξη τσιπ AI

H μετοχή της AMD έφτασε σε υψηλό συνεδρίασης την Πέμπτη μετά από δημοσίευμα που υποστήριζε ότι η κατασκευάστρια τσιπ συνεργάζεται με τη Microsoft σε έναν νέο επεξεργαστή τεχνητής νοημοσύνης.

Οι κορυφαίοι ανταγωνιστές της Microsoft στην αγορά υποδομών cloud, η Amazon και η Alphabet, διαθέτουν και οι δύο τα δικά τους εξειδικευμένα τσιπ που οι προγραμματιστές λογισμικού μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την εκπαίδευση μοντέλων. Αλλά η Microsoft μέχρι σήμερα δεν έχει κυκλοφορήσει ένα τσιπ ειδικά για τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό που αναπτύσσεται σε συνεργασία με την AMD φέρει την κωδική ονομασία Athena και θα μπορεί να εκπαιδεύει μοντέλα και να βγάζει συμπεράσματα σε νέα δεδομένα, ανέφερε το Bloomberg, προσθέτοντας ότι η Microsoft βοηθά την AMD να χρηματοδοτήσει την πρωτοβουλία.

Οι μετοχές της Nvidia κινήθηκαν πτωτικά μετά το δημοσίευμα. Όπως και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, η Microsoft βασίζεται στις μονάδες επεξεργασίας γραφικών της Nvidia για την εκτέλεση μοντέλων AI.

Τόσο η AMD όσο και η Microsoft αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση.

Η ανάγκη για πυρίτιο που μπορεί να χειριστεί την τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει πιο κρίσιμη από ποτέ τους τελευταίους έξι μήνες, ιδιαίτερα στη Microsoft, η οποία παρέχει τους υπολογιστικούς πόρους για το viral chatbot ChatGPT της startup OpenAI. Η τεχνολογία έχει απαιτήσει χιλιάδες GPUs της Nvidia, όπως δήλωσε η Microsoft.

Αλλά η Microsoft χρειάζεται επίσης τσιπ για να τρέξει τις δικές της εφαρμογές που βασίζονται στο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο GPT-4 που βρίσκεται στην καρδιά του ChatGPT. Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα ανήκουν σε μια κατηγορία τεχνολογιών γενικής τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να δημιουργήσουν περιεχόμενο, όπως κείμενο, σε απόκριση στην ανθρώπινη εισαγωγή. Το chatbot Bing της Microsoft ενσωματώνει το μοντέλο GPT-4, και η κατασκευάστρια εταιρεία λογισμικού έχει ανακοινώσει προγράμματα ασφάλειας και παραγωγικότητας που θα το χρησιμοποιούν επίσης.

Η AMD είναι ήδη προμηθευτής τσιπ της Microsoft, καθώς και άλλων παρόχων cloud, όπως η Google και η Oracle.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc, bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Λευκός Οίκος: Συνάντηση με τους CEOs της Microsoft και της Google για τους κινδύνους της AI

ChatGPT: Στοίχημα δισεκατομμυρίων για τη Microsoft – Νέα εποχή για το AI

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει αληθινή ζημιά, λέει γκουρού της Microsoft

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News