Business & Finance Τετάρτη 3/05/2023, 20:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Πιο αυστηρούς κανόνες απορρήτου για την προστασία των παιδιών ζητά η Επιτροπή Εμπορίου από τη Meta

ΗΠΑ: Πιο αυστηρούς κανόνες απορρήτου για την προστασία των παιδιών ζητά η Επιτροπή Εμπορίου από τη Meta

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ κατηγόρησε την Τετάρτη το Facebook ότι παραπλάνησε τους γονείς σχετικά με την προστασία των παιδιών, κατά παράβαση μιας συμφωνίας του 2019 για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, και πρότεινε την αυστηροποίηση του απορρήτου.

Συγκεκριμένα, η FTC δήλωσε ότι το Facebook παραπλάνησε τους γονείς σχετικά με το πόσο έλεγχο είχαν σχετικά με το με ποιους είχαν επαφή τα παιδιά τους στην εφαρμογή Messenger Kids ειδικά, όσον αφορά στο πόσο μεγάλη πρόσβαση είχαν οι προγραμματιστές εφαρμογών στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Οι προτεινόμενες αλλαγές της FTC περιλαμβάνουν την απαγόρευση στο Facebook να κερδίζει χρήματα από τα δεδομένα που συλλέγονται για χρήστες κάτω των 18 ετών, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησής του στην εικονική πραγματικότητα. Θα αντιμετωπίσει επίσης επιπλέον περιορισμό στη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.

Η ενέργεια της Τετάρτης είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία αλλαγής της συμφωνίας του 2019. Το Facebook θα έχει προθεσμία 30 ημερών για να απαντήσει. Η εταιρεία μπορεί να ασκήσει έφεση σε οποιαδήποτε απόφαση της επιτροπής σε εφετείο.

«Το Facebook έχει επανειλημμένα παραβιάσει τις υποσχέσεις του για την προστασία της ιδιωτικής ζωής», δήλωσε ο Samuel Levine, διευθυντής του Γραφείου Προστασίας Καταναλωτών της FTC. «Η απερισκεψία της εταιρείας έχει θέσει σε κίνδυνο τους νεαρούς χρήστες και το Facebook πρέπει να απαντήσει για τις παραλείψεις του».

Οι μετοχές της Meta υποχώρησαν έως και 2% μετά την είδηση.

Ο εκπρόσωπος της Meta, Andy Stone, δήλωσε στο Twitter ότι η κίνηση ήταν ένα «πολιτικό κόλπο».

«Θα πολεμήσουμε σθεναρά αυτή την ενέργεια και αναμένουμε να κερδίσουμε», έγραψε.

Η FTC έχει συμβιβαστεί δύο φορές στο παρελθόν με το Facebook για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής.

Η πρώτη ήταν το 2012. Το Facebook συμφώνησε το 2019 να καταβάλει πρόστιμο ρεκόρ ύψους 5 δισ. δολαρίων για να επιλύσει τους ισχυρισμούς ότι είχε παραβιάσει την εντολή συγκατάθεσης του 2012 παραπλανώντας τους χρήστες σχετικά με το πόσο έλεγχο είχαν πάνω στα προσωπικά τους δεδομένα. Η εν λόγω εντολή οριστικοποιήθηκε το 2020.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Η Meta στοχεύει σε 7 δισ. δολ. στη δεύτερη πώληση ομολόγων Blue-Chip

Τα τρία www που άλλαξαν τον κόσμο

Έξι ώρες τη μέρα περνά στο ίντερνετ ο Έλληνας: Το κοινωνικό δίκτυο-έκπληξη που έρχεται πρώτο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News