Business & Finance Τετάρτη 3/05/2023, 19:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Νέα «βουτιά» 4% των τιμών υπό τον φόβο της ύφεσης

Πετρέλαιο: Νέα «βουτιά» 4% των τιμών υπό τον φόβο της ύφεσης

Σε πτώση 4% βρέθηκαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, διευρύνοντας τις απώλειές τους από την χθεσινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας εν αναμονή της απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο βούλιαξε ενδοσυνεδριακά στα 72,21 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Μαρτίου, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινήθηκε στα 68,54 δολάρια, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Μαρτίου. 

Και οι δύο τιμές απώλεσαν περίπου 5% της αξίας τους στην χθεσινή συνεδρίαση, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις αρχές Ιανουαρίου. 

«Η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο πλαίσιο της μακρόχρονης μάχης κατά του πληθωρισμού», ανέφερε ο αναλυτής της PVM Oil, Stephen Brnnock. Το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι άκρως αβέβαιο λαμβάνοντας υπόψη τα εξασθενημένα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τις ανησυχίες για την ευρωστία του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος. 

Οι συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις αναμένεται να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και να πλήξουν ταυτόχρονα και τη ζήτηση για ενέργεια. Οι τιμές πετρελαίου διεύρυναν τις απώλειές τους από τη στιγμή που τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης έδειξαν ότι τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν απρόσμενα κατά 1,7 εκατ.βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα την ώρα που αναλυτές έκαναν λόγο για μικρότερη αύξηση της τάξης των 1,2 εκατ.βαρελιών. 

Οι τιμές ενέργειας δέχθηκαν επίσης πιέσεις μετά τα στοιχεία από την Κίνα που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε απρόσμενα τον Απρίλιο. Να σημειωθεί ότι η Κίνα αποτελεί τον κορυφαίο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο και το μεγαλύτερο αγοραστή αργού. 

Η μεταπανδημική ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας θα διαδραμάτιζε ζωτικής σημασίας ρόλο για την ανάπτυξη της Ασίας, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο ανέβασε τον πήχη για την ανάπτυξη της περιοχής. Ωστόσο, προειδοποίησε για αυξημένους κινδύνους από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και την έντονη μεταβλητότητα των αγορών εν μέσω της τραπεζικής αναταραχής. 

Η Morgan Stanley αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για την τιμή brent στα 75 δολάρια το βαρέλι έως τα τέλη του έτους. «Ο καθοδικός κίνδυνος όσον αφορά στην προσφορά από την Ρωσία και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι για τη ζήτηση από την Κίνα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, ενώ η προοπτική μίας πιο σφιχτής αγοράς πετρελαίου στο δεύτερο εξάμηνο έχει αρχίσει τώρα να αποδυναμώνεται», αναφέρει η τράπεζα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News