Business & Finance Τετάρτη 3/05/2023, 19:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ajay Banga νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο Ajay Banga νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο Ajay Banga, ο υποψήφιος που είχε προταθεί από τις ΗΠΑ, εξελέγη σήμερα νέος επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, από το 25μελές διοικητικό συμβούλιο, τοποθετώντας έναν ινδικής καταγωγής εμπειρογνώμονα στον τομέα της χρηματοδότησης και της ανάπτυξης, επιφορτισμένο με την ανανέωση του Οργανισμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλων παγκόσμιων κρίσεων.

Ο Banga, ο οποίος θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του στις 2 Ιουνίου, προτάθηκε για τη θέση αυτή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden στα τέλη Φεβρουαρίου και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας David Malpass, οικονομολόγο και πρώην αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Trump, που παραιτήθηκε πριν λήξει η θητεία του.

Ο 63χρονος Ινδοαμερικανός Ajay Banga ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του επενδυτικού μετοχικού αμοιβαίου κεφαλαίου General Atlantic και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας συμμετοχών Exor, της οικογένειας Ανιέλι. Ήταν επίσης διευθύνων σύμβουλος της MasterCard. Ο ίδιος έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι προτεραιότητές του είναι αφενός η χρηματοδότηση του αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλων κρίσεων και αφετέρου η μεταρρύθμιση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Είθισται ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας να είναι Αμερικανός και εκείνος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ευρωπαίος.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News