Business & Finance Τετάρτη 3/05/2023, 12:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει αληθινή ζημιά, λέει γκουρού της Microsoft

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει αληθινή ζημιά, λέει γκουρού της Microsoft

Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι επικίνδυνη στα χέρια ασυνείδητων ανθρώπων, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Microsoft, Michael Schwarz. Οι προειδοποιήσεις του έρχονται να προστεθούν σε εκείνες του «νονού» της τεχνητής νοημοσύνης, Geoffrey Hinton, ο οποίος παραιτήθηκε από την Google, λέγοντας ότι μετανιώνει για το έργο του.

«Είμαι σίγουρος ότι η AI θα χρησιμοποιηθεί από κακές δυνάμεις και ναι, θα προκαλέσει αληθινή ζημιά», είπε ο Schwarz κατά τη διάρκεια πάνελ του World Economic Forum στη Γενεύη, όπως αναφέρει το Bloomberg. «Μπορεί να προκαλέσει πολλή ζημιά στα χέρια των spammers ή σε εκλογές και τα λοιπά».

Τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης έχουν μπει στο μικροσκόπιο τελευταία, έπειτα από την έκρηξη της χρήσης του που σημειώθηκε μετά το ντεμπούτο του ChatGPT. Αξιωματούχοι και επιστήμονες προσπαθούν να πιέσουν τις εταιρείες να εφαρμόσουν δικλείδες ασφαλείας στην αναδυόμενη αυτή τεχνολογία.

«Όταν δούμε πραγματική ζημιά, θα πρέπει να κάνουμε στους εαυτούς μας μια απλή ερώτηση: Μπορούμε να ρυθμίσουμε (την τεχνητή νοημοσύνη) με έναν τρόπο ώστε τα καλά πράγματα που θα μπλοκαριστούν από αυτή τη ρύθμιση να είναι λιγότερο σημαντικά;», εξηγεί ο Schwarz. «Οι αρχές θα πρέπει να είναι ότι τα οφέλη από τη ρύθμιση για την κοινωνία μας να είναι μεγαλύτερα από το κόστος για την κοινωνία μας».

Σήμερα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris θα έχει συνάντηση με τους CEOs των Microsoft, Alphabet και OpenAI, για να συζητήσουν τους κινδύνους της AI.

Όπως είπε ο Schwarz, η Microsoft δουλεύει πάνω σε λειτουργίες ασφαλείας που θα βοηθούσαν να περιοριστεί ο δυνητικός κίνδυνος από την τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία χρησιμοποιεί ήδη το ChatGPT της OpenAI στην αναζήτηση Bing, ενώ η Google κυκλοφόρησε το ανταγωνιστικό chatbot, το Bard, τον Μάρτιο.

Πάντως, ο οικονομολόγος τόνισε πως παρά τους κινδύνους, η AI μπορεί να κάνει τον άνθρωπο πιο παραγωγικό. «Εμείς, ως ανθρωπότητα, θα είμαστε κερδισμένοι, γιατί μπορούμε να παράγουμε περισσότερα πράγματα με λιγότερη δουλειά», σημείωσε.

«Μου αρέσει να λέω ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν αλλάζει τίποτα βραχυπρόθεσμα και αλλάζει τα πάντα μακροπρόθεσμα», εξηγεί ο Schwarz. «Αυτό ισχύει για όλες τις τεχνολογίες που προηγήθηκαν».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ο νονός της AI παραιτείται γιατί φοβάται τα chatbots: Θα γίνουν πιο έξυπνα από εμάς

Επιστήμονες αναπτύσσουν σύστημα A.I. που θα μετατρέπει τις σκέψεις σε κείμενο

Το καλό και το κακό πρόσωπο της AI: Κλέβει τα password και διαβάζει τις σκέψεις μας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News