Business & Finance Τρίτη 2/05/2023, 20:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Ζητά από τις τράπεζες να περιορίσουν τις μη επείγουσες πωλήσεις σε δολάρια, σε εταιρείες

Τουρκία: Ζητά από τις τράπεζες να περιορίσουν τις μη επείγουσες πωλήσεις σε δολάρια, σε εταιρείες

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ζήτησε από τους δανειστές να περιορίσουν τις πωλήσεις σε δολάρια, σε εταιρείες που δεν έχουν επείγουσες πληρωμές και να δώσουν προτεραιότητα στην ικανοποίηση της ζήτησης από ειδικές καταθέσεις σε λίρες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται άτομα με άμεση γνώση του θέματος.

Το πρόγραμμα αποταμίευσης σε λίρες, γνωστό στη χώρα, ως πρόγραμμα KKM, έχει σχεδιαστεί για να τονώσει τη ζήτηση για το τοπικό νόμισμα με κρατική εγγύηση απόδοσης των καταθέσεων σε λίρες, που αντιστοιχεί ή υπερβαίνει κάθε πτώση έναντι του δολαρίου. Εισήχθη εν μέσω μιας νομισματικής κρίσης στα τέλη του 2021 και έχει γίνει το προτιμώμενο εργαλείο της κυβέρνησης για να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει τη λίρα.

Ωστόσο, η ζήτηση για δολάρια αυξάνεται όταν αυτοί οι λογαριασμοί φτάσουν στη λήξη και οι αρχές και οι τραπεζίτες προετοιμάζονται για ασυνήθιστα υψηλή ζήτηση την Τρίτη (2/5), ανέφεραν οι πηγές.

Το ποσό που επενδύθηκε σε λογαριασμούς KKM αυξήθηκε πάνω από 100 δισ. δολάρια στις 20 Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η τραπεζική ρυθμιστική αρχή BDDK.

Τον περασμένο μήνα, ορισμένοι δανειστές προειδοποιήθηκαν ότι τους είχε οριστεί ημερήσιο όριο για το πόσο ξένο νόμισμα μπορούν να αγοράσουν στη διατραπεζική αγορά, πέρα ​​από τις ανάγκες τους, στο πλαίσιο του προγράμματος KKM.

Τα συνολικά αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού της κεντρικής τράπεζας έχουν δεχθεί εκ νέου πίεση, καθώς η κεντρική τράπεζα πουλά χρυσό για να καλύψει την αυξανόμενη τοπική ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο χρησιμοποιείται ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού και της υποτίμησης του νομίσματος, ενόψει των εκλογών στις 14 Μαΐου.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Ο φερόμενος ως ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους εξουδετερώθηκε στη Συρία

Ερντογάν στην Άγκυρα, Κιλιτσντάρογλου στη Σμύρνη – Συγκεντρώσεις με εκατέρωθεν «πυρά»

Τι θα γίνει εάν ο Ερντογάν χάσει στις εκλογές;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News