Business & Finance Δευτέρα 1/05/2023, 21:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Explainer: Γιατί η First Republic απέτυχε και τι σημαίνει η συμφωνία της JPMorgan

Explainer: Γιατί η First Republic απέτυχε και τι σημαίνει η συμφωνία της JPMorgan

Το επίκεντρο της περιφερειακής τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ στράφηκε στην First Republic Bank στα τέλη Μαρτίου, αφού οι πλούσιοι πελάτες που φλέρταρε για να τροφοδοτήσει την αλματώδη ανάπτυξή της άρχισαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Χωρίς να χαλαρώσει η πίεση στην First Republic, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase & Co, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αγοράσει το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων μετά την κατάσχεση τους από τις ρυθμιστικές αρχές το Σαββατοκύριακο.

Η πτώχευση της First Republic, η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε εκροές πρώτου τριμήνου άνω των 100 δισ. δολαρίων, σηματοδοτεί την τρίτη πτώση μεγάλης αμερικανικής τράπεζας μέσα σε μόλις δύο μήνες, μετά τις Silicon Valley Bank και Signature Bank.

Ακολουθούν ορισμένοι από τους παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση της και τι είναι πιθανό να σημαίνει η συμφωνία με την JPMorgan:

Η ανάπτυξη της First Republic

Η First Republic ιδρύθηκε το 1985 από τον James «Jim» Herbert, γιο ενός κοινοτικού τραπεζίτη στο Οχάιο, και επικεντρώθηκε από νωρίς στην παροχή μεγάλων δανείων με φθηνά επιτόκια. Η Merrill Lynch εξαγόρασε την τράπεζα το 2007, αλλά η First Republic εισήχθη ξανά στο χρηματιστήριο το 2010, αφού πωλήθηκε από τον νέο ιδιοκτήτη της Merrill, την Bank of America.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της First Republic ήταν να προσελκύει πελάτες με υψηλή καθαρή περιουσία με προνομιακά επιτόκια σε υποθήκες και δάνεια. Στους πελάτες της περιλαμβάνονταν ο ιδρυτής της Instacart Apoorva Mehta, ο επενδυτής Chamath Palihapitiya και ο κτηματομεσίτης Stephen M. Ross, σύμφωνα με το προωθητικό υλικό της τράπεζας. Σε αυτό αναφέρεται επίσης ότι η First Republic εξυπηρέτησε και άλλα μέλη της κοινότητας, ενώ σημειώνει ότι τα σχολεία και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί αντιπροσωπεύουν το 22% των επιχειρηματικών δανείων της.

Η First Republic δήλωσε τον Ιανουάριο ότι οι αποδόσεις των μετοχών της ήταν ανατοκιζόμενες κατά 19,5% ετησίως, υπερδιπλάσιες από τις αντίστοιχες των ανταγωνιστών της. Είπε ότι ο μέσος δανειολήπτης της για δάνεια μονοκατοικίας είχε πρόσβαση σε μετρητά ύψους 685.000 δολαρίων, σημαντικά περισσότερα από τον μέσο Αμερικανό.

Ωστόσο, η στρατηγική της την καθιστούσε πιο ευάλωτη από τους περιφερειακούς δανειστές με λιγότερο εύπορους πελάτες, καθώς η ασφάλιση των καταθέσεων στις ΗΠΑ εγγυάται μόνο 250.000 δολάρια ανά αποταμιευτικό λογαριασμό.

Η First Republic είχε υψηλό επίπεδο ανασφάλιστων καταθέσεων και επομένως υψηλό ρίσκο.

Εν τω μεταξύ, το χαρτοφυλάκιο δανείων και το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο την κατέστησαν επίσης λιγότερο ελκυστική, καθώς η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια, δυσκολεύοντας τις πιθανότητές της για αύξηση κεφαλαίου.

Και πώς εκτυλίχθηκε

Η First Republic άρχισε να συσσωρεύει απώλειες σε χρεόγραφα πέρυσι, όταν η Fed άρχισε να αυξάνει τα αμερικανικά επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Οι ακαθάριστες μη πραγματοποιηθείσες ζημιές στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων που διακρατούνται μέχρι τη λήξη, κυρίως κρατικά χρεόγραφα, διογκώθηκαν σε 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος Δεκεμβρίου από μόλις 53 εκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της First Republic.

Και μέχρι τον Μάρτιο, οι αναλυτές και οι επενδυτές προσδιόριζαν τις απώλειες από τα χρεόγραφά της μεταξύ 9,4 και 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ετήσια έκθεση της First Republic προειδοποίησε επίσης τους επενδυτές ότι περισσότερο από το ήμισυ του χαρτοφυλακίου δανείων της αποτελούνταν από ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια μίας οικογένειας, τα οποία είναι δύσκολο να ξεφορτωθούν.

Τι σημαίνει η συμφωνία με τη JPMorgan

Η JPMorgan δήλωσε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας της τα 84 γραφεία της First Republic σε οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ θα επαναλειτουργήσουν ως υποκαταστήματα της JPMorgan Chase Bank από τη Δευτέρα, οπότε οι πελάτες της χρεοκοπημένης τράπεζας θα έχουν να κάνουν με τον γιγαντιαίο χρηματοπιστωτικό όμιλο.

Η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία της First Republic. 10,6 δισ. δολάρια θα καταβάλει στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ (FDIC) στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η JPMorgan, με επικεφαλής τον βετεράνο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Jamie Dimon, προχώρησε επίσης σε συμφωνία επιμερισμού των ζημιών με την FDIC για τα απλά οικογενειακά, οικιστικά και εμπορικά δάνεια που αγόρασε, αλλά δεν θα πάρει το εταιρικό χρέος ή τις προνομιούχες μετοχές της First Republic.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News