Business & Finance Παρασκευή 28/04/2023, 21:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Στην πιο παρατεταμένη μηνιαία πτώση από το 2015

Πετρέλαιο: Στην πιο παρατεταμένη μηνιαία πτώση από το 2015

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού οδεύουν προς την πιο παρατεταμένη μηνιαία πτώση σε διάρκεια άνω των οκτώ ετών, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία επισκιάζουν τις προοπτικές για την ενεργειακή ζήτηση.

Οι τιμές πετρελαίου ακολούθησαν τις κινήσεις στις υπόλοιπες αγορές τις τελευταίες συνεδριάσεις με τους traders να αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό τις έντονες διακυμάνσεις με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη συνεδρίαση της Fed το Μάιο. Tα πρόσφατα οικονομικά στατιστικά καταδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνεχίζει να επιταχύνεται, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Fed θα εξακολουθήσει να αυξάνει τα επιτόκια.  

Παρότι η τιμή αργού ενισχύθηκε στη σημερινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, οι τιμές παραμένουν σε καθοδική πορεία για έκτο διαδοχικό μήνα, στο πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί από το 2015. 

Six Straight Monthly Declines | US oil futures head for longest stretch of monthly losses since January 2015
 
Julia Fanzeres

Το αργό ταλαντεύθηκε έντονα τον Απρίλιο, ενισχυόμενο σε υψηλό 15 μηνών από τη στιγμή που ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του μεταξύ των οποίων η Ρωσία ανακοίνωσαν μείωση της παραγωγής. Εν συνεχεία όμως έχασε τα κέρδη του εν μέσω τεχνικών πιέσεων και επιδείνωσης των προοπτικών. Η προσφορά από την Ρωσία παραμένει ανθεκτική παρά τις κυρώσεις από την Ομάδα του G7, ενώ η ανάκαμψη της Κίνας είναι πιο αργή απ΄ό,τι αναμενόταν. 

Η πτώση των περιθωρίων κέρδους για τα διυλιστήρια της Ασίας εκπέμπτει ήδη σημάδια εξασθένησης στη μεγαλύτερη εισαγωγό πετρελαίου, όμως η ανάκαμψη της Κίνας είναι γεγονός. Το κορυφαίο κινεζικό διυλιστήριο Sinopec ανακοίνωσε ότι η ανάκαμψη της χώρας θα ενισχύσει τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης για διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου περισσότερο από 10% φέτος. 

Τα κέρδη πρώτου τριμήνου για το πετρέλαιο ξεπέρασαν τις προσδοκίες με τους γίγαντες του κλάδου Exxon Mobil και Chevron να σημειώνουν κέρδη που έχουν να επαναληφθούν από τότε που το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 145 δολάρια το βαρέλι το 2008, διπλάσια από την τρέχουσα τιμή που πλησιάζει τώρα στα 75 δολάρια.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News