Business & Finance Παρασκευή 28/04/2023, 09:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Οι προβλέψεις για τα επιτόκια – Κινδυνεύει από ένα λάθος πολιτικής;

ΕΚΤ: Οι προβλέψεις για τα επιτόκια – Κινδυνεύει από ένα λάθος πολιτικής;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κατεβάσει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων, προχωρώντας σε κίνηση 25 μονάδων βάσης την επόμενη εβδομάδα, καθώς σταθμίζει τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού έναντι του επίμονου πληθωρισμού και της ανθεκτικής οικονομίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών που πραγματοποίησε το Bloomberg.

Πέρα από την απόφαση της 4ης Μαΐου, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα πραγματοποιήσουν δύο ακόμη κινήσεις 25 μονάδων βάσης, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ανεβάζοντας τελικά το επιτόκιο καταθέσεων έως το 3,75%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Η πρώτη μείωση των επιτοκίων προβλέπεται ενδεχομένως και τον Οκτώβριο του 2023.

Οι policymakers της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Philip Lane, έχουν σηματοδοτήσει ότι μια αύξηση επιτοκίων είναι πολύ πιθανή την επόμενη Πέμπτη, όμως οι περισσότεροι αποφεύγουν να δώσουν συγκεκριμένες ενδείξεις για το μέγεθός της.

Στη Φρανκφούρτη περιμένουν τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τον τραπεζικό δανεισμό που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να αποφασίσουν ανάμεσα στην αύξηση των επιτοκίων κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης.

Οι επενδυτές ποντάρουν στη μικρότερη αύξηση, δίνοντας πιθανότητες μόνο 20% σε μία κίνηση 50 μονάδων βάσης. Όμως, η Isabel Schnabel έχει τονίσει ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι εκτός τραπεζιού».

 «Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΚΤ θα είναι να αποφασίσει μεταξύ μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και 50 μονάδες βάσης, καθώς και η κατάλληλη φρασεολογία στο μέλλον», εξηγεί στο Bloomberg η Veronika Roharova, οικονομολόγος της Credit Suisse.

Και προειδοποιεί ότι παρά την θετική έκπληξη της ανάπτυξης και τον επίμονο δομικό πληθωρισμό, η σύσφιγξη των όρων δανεισμού και η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης δείχνουν ότι ο κίνδυνος υπερβολικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής αυξάνεται.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αποφύγει ένα τέτοιο σφάλμα. Όμως το μεγαλύτερο μέρος των συνεπειών από την αύξηση των επιτοκίων κατά 350 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο δεν έχει φανεί ακόμα, επομένως είναι δύσκολο να πει κανείς εάν οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να σταματήσουν.

Ο Carsten Brzeski της ING προειδοποιεί ότι σε λίγους μήνες, ενδέχεται να φανεί ότι οι αυξήσεις επιτοκίων στις συνεδριάσεις Μαΐου και Ιουνίου της ΕΚΤ ήταν ένα «λάθος πολιτικής». Εκείνος προβλέπει ότι τα επιτόκια θα κορυφώσουν τον Ιούνιο στο 3,5%.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Morgan Stanley: Οι αυξήσεις επιτοκίων τελειώνουν – Τι θα γίνει μετά;

Boris Vujcic: Η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή από το να αυξήσει τα επιτόκια

Lane (EKT): Τα στοιχεία δείχνουν μια ακόμη αύξηση επιτοκίων τον Μάιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News