Business & Finance Τετάρτη 26/04/2023, 14:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Brexit: Οι Βρετανοί εισαγωγείς τροφίμων επωμίζονται το κόστος 400 εκατ. λιρών ετησίως 

Brexit: Οι Βρετανοί εισαγωγείς τροφίμων επωμίζονται το κόστος 400 εκατ. λιρών ετησίως 

Eκατοντάδες εκατομμύρια λίρες, θα κοστίσουν στους εισαγωγείς τροφίμων, οι τελικοί έλεγχοι στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τις εσωτερικές εκτιμήσεις της ίδιας της κυβέρνησης της Βρετανίας, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω της πίεση στον πληθωρισμό. 

Βρετανοί αξιωματούχοι είπαν στα στελέχη του κλάδου να αναμένουν ότι το νέο προσχέδιο Target Operating Model, το οποίο περιλαμβάνει προτάσεις για τον τρόπο αξιολόγησης των τροφίμων και των φρέσκων προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την είσοδό τους στη χώρα, θα κοστίσει στους εισαγωγείς έως και 400 εκατομμύρια λίρες ετησίως, σύμφωνα με δύο πηγές του Bloomberg, οι οποίες ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι οι εσωτερικές εκτιμήσεις της Βρετανίας υπογραμμίζουν πως θα παραμείνουν οι τριβές στην εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα πραγματοποιήσει τους τελικούς και πολύ καθυστερημένους συνοριακούς ελέγχους στις εισαγωγές του μπλοκ από τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Rishi Sunak προσπαθεί επίσης να εξομαλύνει τους ελέγχους διαβατηρίων για τους Βρετανούς που επισκέπτονται την ΕΕ και τις ρυθμίσεις στα χερσαία σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το υψηλότερο κόστος θα επιβαρύνει τους καταναλωτές της χώρας, που ήδη υφίστανται τη χειρότερη κρίση στο κόστος ζωής και την ταχύτερη αύξηση στους λογαριασμούς των παντοπωλείων για περισσότερα από 45 χρόνια. Παράλληλα, αποτελεί πρόβλημα για την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Επικεφαλής οικονομολόγος BoE: Οι Βρετανοί πρέπει να αποδεχθούν ότι είναι φτωχότεροι

«Πρωταθλήτρια Ευρώπης» στον πληθωρισμό η Μ. Βρετανία

Βρετανία: Ανησυχία από την απροσδόκητη αύξηση μισθών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News