Business & Finance Δευτέρα 24/04/2023, 10:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Ντουμπάι η άμμος κοστίζει… χρυσάφι 

Στο Ντουμπάι η άμμος κοστίζει… χρυσάφι 

To νέο ρεκόρ στο real estate δεν αφορά κάποια πολυτελή έπαυλη, ή ένα ξεχωριστό διαμέρισμα, αλλά για κάμποση άμμο σε ένα τεχνητό νησί στο Ντουμπάι που πουλήθηκε για περίπου 125 εκατ. ντριχάμ ΗΑΕ ή 34 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας νέο ρεκόρ σε μια αγορά που επωφελείται από την μεγάλη εισροή ξένου πλούτου. 

Το κομμάτι γης επιφάνειας 2.450 τμ βρίσκεται στο περιζήτητο Jumeirah Bay Island, ένα νησί σε σχήμα ιππόκαμπου το οποίο συνδέεται με μια γέφυρα με την ενδοχώρα του Ντουμπάι. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Knight Frank που έκλεισε τη συμφωνία η τιμή ανά τετραγωνικό κατέγραψε νέο υψηλό για την γη στο νησί. Η ταυτότητα του αγοραστή δεν έγινε γνωστή αλλά όπως σημειώνει το Bloomberg o ιδιοκτήτης δεν ζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σχεδιάζει να κατασκευάσει εκεί ένα εξοχικό. 

«Είναι 125 εκατ. για άμμο», δήλωσε ο Andrew Cummings, επικεφαλής του τμήματος πολυτελών οικιστικών ακινήτων της Knight Frank. «Συνήθως διαβάζουμε στον Τύπο για πωλήσεις εκπληκτικών βιλών και ρετιρέ. Αλλά αυτή είναι μια συμφωνία ρεκόρ απλά για γη». 

Η αγορά ακινήτων έχει εκτιναχθεί στο Ντουμπάι λόγω των υψηλών τιμών πετρελαίου αλλά και της επιθυμίας των πλουσίων του πλανήτη να αποκτήσουν περιουσία σε ένα μέρος με χαμηλή φορολογία αλλά και χαμηλή εγκληματικότητα όπως το Ντουμπάι, ειδικά στην εποχή της πανδημίας και των γεωπολιτικών εντάσεων. 

Ρώσοι πολίτες αγοράζουν ακίνητα σε μια πόλη που ακόμη τους υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες, ενώ η παροχή μακροχρόνιας άδειας διαμονής για όσους αγοράζουν ακίνητα λειτουργεί ως επιπλέον κίνητρο. Ως αποτέλεσμα, πάρα την κατασκευαστική έκρηξη των τελευταίων ετών, στο Εμιράτο καταγράφεται έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων, ειδικά πολυτελών. 

Το οικόπεδο που πουλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα είναι ένα από τα 128 που τέθηκαν αρχικά σε πώληση στo Jumeirah Bay Island. Τα περισσότερα οικόπεδα πωλήθηκαν πριν από χρόνια και πλέον οι ιδιοκτήτες τους τα μεταπωλούν σε πολύ υψηλότερες τιμές. Στο τεχνητό νησί αυτή τη στιγμή βρίσκονται ελάχιστα σπίτια και μερικά ακόμη είναι υπό κατασκευή. Στο νησί βρίσκεται και το Bulgari Resort ένα από τα πιο ακριβά ξενοδοχεία στο Ντουμπάι, καθώς και o πύργος κατοικιών Bulgari Lighthouse. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πολυτέλεια εκτός ορίων στο Ντουμπάι: Το σπίτι των 95 εκατ. δολαρίων με τη διώροφη πισίνα

Ντουμπάι: Ρεκόρ 15 εκατ. δολαρίων για μια πινακίδα αυτοκινήτου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News