Business & Finance Παρασκευή 21/04/2023, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σάμερς: Το δολάριο δεν χάνει την κυριαρχία του στην παγκόσμια οικονομία

Σάμερς: Το δολάριο δεν χάνει την κυριαρχία του στην παγκόσμια οικονομία

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς απέρριψε τις φημολογίες ότι το δολάριο χάνει γρήγορα την κυριαρχία του στην παγκόσμια οικονομία και υπογράμμισε τις αρνητικές συνέπειες της Κίνας στην παροχή ενός εναλλακτικού αποθεματικού νομίσματος.

«Δεν υπήρξε ποτέ χώρα όπου υπήρχε έντονη επιθυμία να μετακινηθούν τόσο μεγάλα κεφάλαια από τη χώρα όσο βλέπουμε στην Κίνα αυτή τη στιγμή», αν και τα capital controls περιορίζουν τις εκροές, είπε ο Σάμερς. «Είναι πραγματικά ένα μέρος όπου οι άνθρωποι θα αποφασίσουν ότι θέλουν να διατηρήσουν αποθέματα σε τεράστια κλίμακα;»

Πριν από τρεις εβδομάδες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενημέρωσε τη βάση δεδομένων του σχετικά με τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα για να δείξει ότι το μερίδιο του δολαρίου είχε υποχωρήσει στο 58% έως τα τέλη Δεκεμβρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995. Ο Stephen Jen, μακροοικονομικός αναλυτής και συνιδρυτής της Eurizon SLJ Capital, προσείλκυσε την προσοχή τις τελευταίες ημέρες με ανάλυση που δείχνει ότι η μετοχή του δολαρίου έχει υποχωρήσει δραματικά πιο γρήγορα με βάση τις μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. 

Dollar's Shrinking Share | IMF gauge of dollar role in global reserves lowest since '95
 
 

Το μερίδιο του δολαρίου υποχώρησε πέρυσι 10 φορές πιο γρήγορα από τη μέση ταχύτητα των τελευταίων δύο δεκαετιών, υπολόγισαν ο Jen και η συνάδελφος Joana Freire. Εκτιμούν ότι οι κινήσεις των ΗΠΑ για πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας και κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων ολιγαρχών χωρίς τη «δέουσα νομική διαδικασία» υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη στο δολάριο, ειδικά μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών που είναι κύριοι κάτοχοι αποθεματικών.

«Πού θα στραφούν όμως;» ρώτησε ο Σάμερς, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και συνεργάτης στο Bloomberg TV. Εφόσον οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Ευρώπη στο θέμα των κυρώσεων – το ευρώ δεν θα προσφέρει εναλλακτική λύση, είπε.

Και για «οποιονδήποτε αναζητά πολιτική σταθερότητα και προβλεψιμότητα, ούτε το κινεζικό νόμισμα θα μπορούσε να αποτελέσει μία καλή επιλογή», ανέφερε ο Σάμερς. 

«Το μάθημα της ιστορίας είναι ξεκάθαρο: Μπορεί το δολάριο να χάσει το καθεστώς του ως αποθεματικό νόμισμα, όμως ακόμη κι εάν συμβεί, αυτό θα είναι το μικρότερο από τα προβλήματά μας», είπε ο Σάμερς. «Αν το δολάριο χάσει αυτό το προνόμιο, θα είναι επειδή οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον σεβαστές και ισχυρές στον κόσμο. Θα είναι επειδή έχουμε συσσωρεύσει μια σειρά από αβάσταχτα χρέη».

Ο Σάμερς προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ουάσιγκτον να επικεντρωθούν στη στήριξη των μακροπρόθεσμων οικονομικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και στην ενίσχυση της ελκυστικότητας των ΗΠΑ σε σύγκριση με την Κίνα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News