Business & Finance Παρασκευή 21/04/2023, 22:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H ύφεση έρχεται και οι αγορές δεν θα την περάσουν αλώβητες

H ύφεση έρχεται και οι αγορές δεν θα την περάσουν αλώβητες

Τα τελευταία οικονομικά στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ υποδηλώνουν επικείμενη ύφεση, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Longview Economics και γι΄αυτό καλεί τους επενδυτές να είναι προετοιμασμένοι για αρκετό πόνο στην χρηματιστηριακή αγορά. 

Ο Chris Watling θεωρεί ότι η ύφεση είναι προ των πυλών, επικαλούμενος αυτό που περιέγραψε ως «αρκετά επιτακτικούς» και «βάναυσα κακούς» κορυφαίους οικονομικούς δείκτες.

Το Conference Board ανακοίνωσε ότι ο Κορυφαίος Οικονομικός Δείκτης του για τις ΗΠΑ υποχώρησε 1,2% το Μάρτιο, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2020. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική εξασθένηση θα επιδεινωθεί και θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την οικονομία. 

Με αυτό αυτό το προειδοποιητικό σήμα, ο Walting ανέφερε ότι το τυπικό χρονοδιάγραμμα για την ύφεση μετά την αντιστροφή της καμπύλης των κρατικών ομολόγων – η οποία σημειώθηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2022 και ξανά τους μήνες που ακολούθησαν – είναι σε ορίζοντα έτους. 

«Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό στις ΗΠΑ, βρίσκεται σε ύφεση. Επομένως, πιστεύω ότι έρχεται. Είναι θέμα χρόνου», τόνισε.

Παρότι πολλοί οικονομολόγοι προειδοποίησαν για επικείμενη ύφεση, το ΔΝΤ υπογράμμισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχει πραγματικά ξαφνιαστεί από την πρόσφατη αντοχή της αμερικανικής αγοράς εργασίας και των καταναλωτικών δαπανών. 

Το ΔΝΤ παρουσίασε στις 11 Απριλίου την τελευταία του έκθεση τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, στο πλαίσιο των οποίων η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,6% φέτος έναντι 1% που είχε προβλέψει το 2022. 

Η Γκίτα Γκόπιναθ, η πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι τα σημάδια μείωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό είχαν δώσει στο ταμείο λόγο να πιστεύει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποφύγει μια ύφεση. Ωστόσο, η λεγόμενη απότομη προσγείωση εξακολουθούσε να είναι «μέσα στη σφαίρα των πιθανοτήτων», πρόσθεσε.

Οι προσδοκίες για τα κέρδη ήταν υπερβολικά αισιόδοξες

Ερωτηθείς εάν οι αγορές μετοχών θα μπορούσαν να περάσουν από μια αναμενόμενη οικονομική ύφεση σχετικά αλώβητες, ο Watling απάντησε: «Δεν θα το αντιμετωπίσουν αλώβητες κατά τη γνώμη μας».

«Η πραγματικότητα είναι ότι αν κοιτάξετε τα περιθώρια κέρδους, έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2021 και για λίγο το 2022, και φυσικά όταν έχετε πολύ πληθωρισμό γύρω σας, μπορείτε να αποκτήσετε πολύ καλή λειτουργική μόχλευση, ώστε να έχετε υψηλό περιθώριο κέρδους», είπε ο Watling.

«Όταν μπαίνεις σε ύφεση, πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τα περιθώρια κέρδους. Έτσι, νομίζω ότι οι προσδοκίες για τα κέρδη είναι υπερβολικά αισιόδοξες και ως εκ τούτου η χρηματιστηριακή αγορά θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό κάποια στιγμή».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται «μαύροι κύκνοι» στις αγορές;

BofA: 7 στους 10 επενδυτές βλέπουν πτώση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

HSBC: Τα καλά και τα κακά νέα για τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News