Business & Finance Σάββατο 20/05/2023, 10:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους λόγω της τεχνητής νοημοσύνης

Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους λόγω της τεχνητής νοημοσύνης

Η Claire ασχολείται με τις δημόσιες σχέσεις σε μια μεγάλη εταιρεία συμβούλων, με έδρα το Λονδίνο, εδώ και έξι χρόνια. Η 34χρονη απολαμβάνει τη δουλειά της και έχει καλές απολαβές, αλλά τους τελευταίους έξι μήνες, έχει αρχίσει να νιώθει ανησυχία για το μέλλον της καριέρας της και ο λόγος δεν είναι άλλος, από την τεχνητή νοημοσύνη.

«Δεν νομίζω ότι η ποιότητα της δουλειάς που βγάζω θα μπορούσε να παραχθεί ακόμα, από μια μηχανή», είπε η Claire. «Αλλά την ίδια στιγμή, είμαι έκπληκτη με το πόσο γρήγορα το ChatGPT έχει γίνει τόσο εξελιγμένο. Δώστε του μερικά χρόνια ακόμα και μπορώ να φανταστώ έναν κόσμο στον οποίο ένα bot κάνει τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ. Δεν μπορώ να σκέφτομαι τι σημαίνει ίσως, αυτό για την απασχολησιμότητά μου».

Τα τελευταία χρόνια, καθώς τα πρωτοσέλιδα σχετικά με τα ρομπότ που καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας έχουν πολλαπλασιαστεί – και καθώς τα εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT έχουν γίνει γρήγορα πιο προσιτά – ορισμένοι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι αρχίζουν να αισθάνονται άγχος για το μέλλον τους και για το αν οι δεξιότητες που έχουν θα είναι αρκετές για την αγορά εργασίας στα επόμενα χρόνια.

Τον Μάρτιο, η Goldman Sachs δημοσίευσε μια έκθεση που δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει 300 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Πέρυσι, η ετήσια παγκόσμια έρευνα εργατικού δυναμικού της PwC έδειξε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί για την προοπτική να αντικατασταθεί ο ρόλος τους από την τεχνολογία σε τρία χρόνια.

Από τη μεριά τους οι εμπειρογνώμονες ανθρώπινου δυναμικού λένε ότι αν και κάποιο άγχος μπορεί να δικαιολογείται, οι εργαζόμενοι πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτό που μπορούν να ελέγξουν. Αντί να πανικοβάλλονται για πιθανή απώλεια της δουλειάς τους από μηχανές, θα πρέπει να επενδύσουν στο να μάθουν πώς να εργάζονται παράλληλα με την τεχνολογία. Εάν την αντιμετωπίζουν ως πόρο και όχι ως απειλή, θα γίνουν πιο πολύτιμοι για τους πιθανούς εργοδότες – και θα αισθανθούν λιγότερο άγχος.

Η Carolyn Montrose, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, αναγνωρίζει ότι ο ρυθμός της τεχνολογικής καινοτομίας και η αλλαγή μπορεί να είναι τρομακτικός. «Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι άγχος για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης επειδή η εξέλιξή της είναι ρευστή και υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες εφαρμογής», δήλωσε.

Αλλά όσο ανησυχητική και αν είναι η νέα τεχνολογία, είπε επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται απαραίτητα να νιώθουν υπαρξιακό τρόμο. Οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με το πόσο ανησυχούν: μπορούν είτε «να επιλέξουν να αισθάνονται άγχος για την τεχνητή νοημοσύνη ή να έχουν το σθένος να μάθουν γι ‘αυτό και να το χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους».

Υπερβολικός ο φόβος 

Αν και οι ειδικοί λένε ότι κάποιο επίπεδο άγχους είναι δικαιολογημένο, κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι φόβοι ότι τα ρομπότ αναλαμβάνουν ανθρώπινες δουλειές, μπορεί να είναι υπερβολικοί.

Η Stefanie Coleman, διευθύντρια στο τμήμα παροχής συμβουλών σε άτομα της EY, επισημαίνει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε ότι το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος θα είναι «δυαδικό». Με άλλα λόγια, ένας συνδυασμός ανθρώπων και ρομπότ θα πρέπει πάντα να υπάρχει.

«Οι άνθρωποι θα έχουν πάντα έναν ρόλο να διαδραματίσουν στις επιχειρήσεις εκτελώντας τη σημαντική εργασία που δεν μπορούν τα ρομπότ. Αυτό το είδος εργασίας απαιτεί συνήθως έμφυτες ανθρώπινες ιδιότητες, όπως η οικοδόμηση σχέσεων, η δημιουργικότητα και η συναισθηματική νοημοσύνη», είπε. 

Επιστρέφοντας στην Claire, πριν από μερικές εβδομάδες, αποφάσισε ότι ήθελε να αρχίσει να μαθαίνει περισσότερα για την τεχνολογία που μεταμορφώνει τον κλάδο της. Τώρα ερευνά διαδικτυακά μαθήματα μέσω των οποίων ελπίζει να μάθει να γράφει κώδικα. «Η πολλή τεχνολογία με τρόμαζε, οπότε απλώς την αγνοούσα, αλλά με βάση όλα όσα βλέπω, αυτό είναι κάπως ανόητο», τόνισε. «Το να αγνοήσω κάτι σίγουρα δεν θα το κάνει να φύγει και σιγά σιγά αρχίζω να καταλαβαίνω ότι αν αφιερώσω χρόνο για να μάθω περισσότερα για αυτό– γεγονός που το καθιστά λιγότερο τρομακτικό – μπορεί πραγματικά να με βοηθήσει πολύ με το άγχος».

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης: 

Elon Musk: Ετοιμάζει το δικό του chatbot – παρότι θα «καταστρέψει τον πολιτισμό»

Wall Street: Συμβουλεύει τους μαθητές να ακολουθήσουν το δρόμο της τεχνολογίας

Αυτές είναι οι θέσεις εργασίας στην τεχνολογία που απειλούνται περισσότερο από το ChatGPT και την A.I.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News