Business & Finance Τετάρτη 12/04/2023, 22:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αργεντινή: Επική ξηρασία οδηγεί στα άκρα την οικονομική κρίση

Αργεντινή: Επική ξηρασία οδηγεί στα άκρα την οικονομική κρίση

Η επική ξηρασία που αντιμετωπίζει η Αργεντινή επιδεινώνει τον πληθωρισμό και στέλνει το πέσο σε νέο ιστορικό χαμηλό, υπονομεύοντας το κυβερνών κόμμα εν όψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου σε μία δραματική εξέλιξη για το πολιτικό και οικονομικό μέλλον της χώρας.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής καθώς αναλυτές προειδοποιούν ότι η ξηρασία θα προκαλέσει βαθιά ύφεση. Εκατομμύρια εκτάρια αραβόσιτου, σίτου και σόγιας – που αποτελούν και τα βασικότερα εξαγωγικά αγαθά της Αργεντινής αλλά και εκπροσωπούν ένα μεγάλο μέρος της απασχόλησης και των φορολογικών εσόδων – θα καταστραφούν φέτος, μηδενίζοντας εισροές ύψους 19 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις. 

Η ξηρασία επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση που είναι ήδη τεταμένη. Εν μέσω αύξησης της κυκλοφορίας χρήματος, τις πολιτικές αναταράξεις και την αδυναμία της κυβέρνησης να τιθασεύσει τα ελλείμματα, ο ετήσιος πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί πάνω από το 100%. Το πέσο έχει χάσει τα δύο -τρίτα της αξίας του από τότε που ξέσπασε η πανδημία και μάλιστα σε καθεστώς πολλών νομισματικών ελέγχων. 

Η ερήμωση των καλλιεργειών ενδέχεται να έχει ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις και πέραν της Αργεντινής, από τις ζωοτροφές σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπου οι χοίροι τρώνε περισσότερη σόγια από την Αργεντινή από οποιαδήποτε άλλη χώρα, έως τις αγορές εμπορίας σιτηρών του Σικάγο. Στην Αργεντινή, η έλλειψη δολαρίων πιθανότατα θα περιορίσει τις εισαγωγές για τους κατασκευαστές, θα απαιτήσει νέους συναλλαγματικούς ελέγχους και θα τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό μέσω των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων – το κόστος του κρέατος εκτινάχθηκε περισσότερο από 30% τον Φεβρουάριο από τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Η εξέλιξη αυτή έχει πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες για πολιτική αναταραχή. Ένας αουτσάιντερ υποψήφιος, ο Javier Milei, κερδίζει στις δημοσκοπήσεις καθώς οι ψηφοφόροι έχουν απογοητευθεί από τα καθιερωμένα κόμματα, ιδιαίτερα τον κυβερνητικό συνασπισμό των Περονιστών, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές. Η αντιπρόεδρος Cristina Fernandez de Kirchner, η οποία ήταν δύο φορές πρόεδρος, και ο επί χρόνια συντηρητικός αντίπαλός της, Mauricio Macri, δήλωσαν και οι δύο ότι δεν θα είναι υποψήφιοι. Ο σημερινός πρόεδρος, Alberto Fernandez, δεν έχει πει εάν θα επιδιώξει μια δεύτερη θητεία, αλλά είναι απίθανο να κερδίσει εάν είναι υποψήφιος. 

Oι κορυφαίες εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ

(Σόγια, σίτος, καλαμπόκι, ηλιοτρόπια και κριθάρι)

Source: Suramericana Vision

Η κυβέρνηση του Fernandez προσπάθησε να ανακόψει την οικονομική καταστροφή με απεγνωσμένες κινήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαστικών ανταλλαγών ομολόγων και της δημιουργίας πολλαπλών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η στρατηγική αυτή συσσωρεύει προβλήματα για το μέλλον, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας τεράστιας υποτίμησης του νομίσματος που θα τροφοδοτούσε ακόμη πιο γρήγορο πληθωρισμό και θα ενέτεινε την φτώχεια.

Over 100% Inflation | Inflation in Argentina is above 100% for the first time since 1991
 
 

Το Χρηματιστήριο Σιτηρών του Μπουένος Άιρες εκτιμά ότι η φετινή σοδειά σόγιας των 25 εκατ. μετρικών τόνων θα είναι η χειρότερη όλων των εποχών. Στην αρχή της σεζόν, οι καλλιεργημένες εκτάσεις με σόγια είχαν τη δυναμική να παράγουν 48 εκατ. τόνους. 

Καθώς οι τιμές καταναλωτή εκτινάσσονται στα ύψη και η κεντρική τράπεζα ξοδεύει πολύτιμο σκληρό νόμισμα για να στηρίξει το πέσο, τα εύκολα προσβάσιμα ταμειακά της αποθέματα ανήλθαν σε μόλις 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Μαρτίου, μειωμένα περίπου κατά 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του έτους. Ενώ τα ταμεία της κεντρικής τράπεζας θα λάμβαναν συνήθως ώθηση από τις εξαγωγές σόγιας την εποχή της συγκομιδής, η μειωμένη καλλιέργεια θα περιορίσει τις εισροές φέτος.

Αυτό θα επιβαρύνει την ικανότητα της κυβέρνησης να αποπληρώσει το χρέος των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το ΔΝΤ. Την Τρίτη, το Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2023 στο 0,2% από 2% προηγουμένως, ενώ οικονομολόγοι στο Μπουένος Άιρες αναμένουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί περίπου 4%.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News