Business & Finance Πέμπτη 7/01/2021, 13:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 201 δισ. δολάρια το κόστος από φυσικές καταστροφές

Στα 201 δισ. δολάρια το κόστος από φυσικές καταστροφές

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές οδήγησαν σε ζημίες ύψους 210 δισ. δολαρίων το 2020, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Munich Re, με τον κορυφαίο όμιλο αντασφαλίσεων να προειδοποιεί για αύξηση των φαινομένων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Οι ΗΠΑ βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα» με αρκετές περιοχές να πλήττονται από καταστροφικούς τυφώνες και πυρκαγιές.

Το κόστος των φυσικών καταστροφών ήταν αυξημένο σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019(166 δισ. δολάρια), με το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου να εντείνει τους κινδύνους για μεγαλύτερη συχνότητα και σφοδρότητα των ακραίων φαινομένων.

Οι ζημίες υπό ασφάλιση αυξήθηκαν στα 82 δισ. δολάρια από 57 δισ. δολάρια του 2019, αναφέρει η Munich Re. Οι απαιτήσεις εξαιτίας φυσικών καταστροφών έρχονται να προστεθούν στο βάρος που ήδη επωμίζεται η ασφαλιστική βιομηχανία εξαιτίας της πανδημίας.

«Η κλιματική αλλαγή θα διαδραματίσει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο σε όλους αυτούς τους κινδύνους», ανέφερε ο Τόρστεν Γιέβορεκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Munich Re, αναφερόμενος σε τυφώνες, πυρκαγιές και καταιγίδες. «Είναι καιρός να αναλάβουμε δράση», πρόσθεσε.

Ειδικά η περσινή περίοδος των τυφώνων χαρακτηρίσθηκε από έντονη δραστηριότητα, με τις ισχυρές καταιγίδες να ανέρχονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2005.

Τα κύματα καύσωνα και ξηρασίες προκαλούν εκτεταμένες πυρκαγιές, με το κόστος από τις μαζικές πυρκαγιές στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ να ανέρχεται πέρυσι στα 16 δισ. δολάρια.

Οι πλημμύρες στην Κίνα αποτελούν το φυσικό φαινόμενο με το υψηλότερο κόστος για το 2020, με τις ζημίες να υπολογίζονται στα 17 δισ. δολάρια. Εξ αυτών, μόνο το 2% ήταν ασφαλισμένο.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News