Business & Finance Πέμπτη 7/01/2021, 12:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EKT: Καμπανάκι για ύφεση στην Ευρωζώνη λόγω lockdown

EKT: Καμπανάκι για ύφεση στην Ευρωζώνη λόγω lockdown

H επαναφορά του lockdown στις περισσότερες οικονομίες εν μέσω του δεύτερου κύματος έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού αναμένεται να οδηγήσουν σε συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαίο οικονομικό της δελτίο. 

«Οι πρόδρομοι δείκτες και τα αποτελέσματα στην τελευταία μας έρευνα συνάδουν με την εκτίμηση για πτώση του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2020», αναφέρει η ΕΚΤ. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις του Lockdown για τις επιχειρήσεις του τομέα υπηρεσιών.

Εν μέσω του δεύτερου και πιο σφοδρού κύματος και μετά την αντίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους κορωνοϊού, μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης επέβαλαν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε μετακινήσεις και κοινωνικές συναθροίσεις, κρατώντας κλειστά εστιατόρια, μπαρ, χώρους ψυχαγωγίας και -σε αρκετές οικονομίες- και εμπορικά καταστήματα. 

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η έναρξη των εμβολιασμών υποστηρίζει τις προσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη, θα χρειασθεί όμως να μεσολαβήσει αρκετός καιρός προτού επιτευχθεί ανοσία αγέλης και καταφέρει η οικονομία να επιστρέψει σε ομαλότητα.

Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου και χάρη στο άνοιγμα των οικονομιών μετά το πρώτο lockdown, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είχε κάνει άλμα 12,6%, στην ισχυρότερη ανάπτυξη στην ιστορία του μπλοκ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News