Business & Finance Τετάρτη 12/04/2023, 07:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποια ηλικία γινόμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι; Γονείς και παιδιά έχουν διαφορετική άποψη

Σε ποια ηλικία γινόμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι; Γονείς και παιδιά έχουν διαφορετική άποψη

Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται μεγάλοι κάποια στιγμή μέχρι να φτάσουν τα 18 τους, αλλά αυτές τις μέρες οι νεαροί ενήλικες μπορεί να μην είναι οικονομικά ανεξάρτητοι, παρά μόνο χρόνια αργότερα.

Ακόμη και έτσι, γονείς και παιδιά φαίνεται να διαφωνούν για το πότε θα έρθει αυτή η στιγμή.

Ενώ οι νεαροί ενήλικες είπαν ότι τα 21 είναι μια καλή ηλικία για να αρχίσουν να πληρώνουν κάποια από τα έξοδά τους, οι μεγαλύτερες γενιές είναι πιο πιθανό να πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα πρέπει να είναι πλήρως οικονομικά ανεξάρτητα μέχρι τότε, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Bankrate.com.

Εν μέρει, οι millennials και η Gen Z αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις που δεν είχαν οι γονείς τους ως νεαροί ενήλικες. Εκτός από το ότι έχουν πολύ περισσότερα χρέη από φοιτητικά δάνεια -τουλάχιστον στο εξωτερικό-, οι μισθοί τους είναι χαμηλότεροι σε σχέση με τα χρήματα που έβγαζαν οι γονείς τους όταν ήταν στα 20 και στα 30 τους.

Φυσικά, ο πληθωρισμός έχει δυσκολέψει ακόμα περισσότερο όσους προσπαθούν να επιτύχουν την οικονομική ανεξαρτησία. Το αυξανόμενο κόστος διατροφής και στέγασης δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια για τους νεαρούς ενήλικες που μόλις ξεκινούν να χτίζουν τη ζωή τους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 68% των γονέων με παιδιά άνω των 18 ετών κάνουν μια οικονομική θυσία για να τα στηρίξουν, σύμφωνα με την έκθεση του Bankrate.

Από την αγορά ειδών σούπερ μάρκετ έως την πληρωμή των λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας ή την κάλυψη ασφάλισης υγείας και αυτοκινήτου, οι γονείς στις ΗΠΑ ξοδεύουν περισσότερα από 1.400 δολάρια το μήνα, κατά μέσο όρο, βοηθώντας τα ενήλικα παιδιά τους να τα βγάλουν πέρα, σύμφωνα με μια ξεχωριστή αναφορά του Savings.com.

Για τους γονείς, ωστόσο, η υποστήριξη των ενήλικων παιδιών μπορεί να είναι μια ουσιαστική επιβάρυνση σε μια εποχή που η δική τους οικονομική ασφάλεια βρίσκεται σε κίνδυνο.

Περίπου οι μισοί γονείς με ενήλικα παιδιά δήλωσαν ότι η υποστήριξη έγινε εις βάρος των δικών τους αποταμιεύσεων έκτακτης ανάγκης ή της ικανότητάς τους να πληρώσουν το χρέος τους, ενώ λίγο λιγότεροι δήλωσαν ότι η υποστήριξη των παιδιών τους ήταν επιζήμια για τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις τους, διαπίστωσε η έρευνα του Bankrate.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το CNBC 

Διαβάστε επίσης: 

Δείτε πόσο -ακριβώς- κοστίζει να μεγαλώσεις ένα παιδί: Έως τα 18α γενέθλιά του

Ακόμη και στις ΗΠΑ οι γονείς «δίνουν χαρτζιλίκι» στα ενήλικα παιδιά τους 

Τελικά το χρήμα αγοράζει την ευτυχία; Νέα έρευνα ανατρέπει όσα πιστεύαμε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News