Business & Finance Τετάρτη 5/04/2023, 22:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Zurich αποσύρεται από τη συμμαχία των ασφαλιστικών για τη βιομηχανία και το κλίμα

Η Zurich αποσύρεται από τη συμμαχία των ασφαλιστικών για τη βιομηχανία και το κλίμα

Η Zurich Insurance Group AG αποχωρεί από τη συμμαχία μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών που έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές και γίνεται η δεύτερη ασφαλιστική υψηλού προφίλ που αποχωρεί από την ομάδα μέσα σε λίγες ημέρες.

Η ελβετική ασφαλιστική εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αποχωρεί από την Net-Zero Insurance Alliance (NZIA), η οποία αποτελεί μέρος της ευρύτερης Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ). Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση της Munich Re την Παρασκευή ότι θα αποχωρήσει επίσης από την ομάδα, η οποία συστάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2021 και έχει περίπου 30 μέλη.

Η αποχώρηση της Zurich θα εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργικότητα των εθελοντικών ενώσεων του κλάδου που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών. Ενώ η GFANZ, ως η μεγαλύτερη πρωτοβουλία του χρηματοπιστωτικού τομέα με ομάδες που καλύπτουν από την ασφάλιση έως τις τράπεζες, έχει ευαισθητοποιήσει μεν τα ανώτερα στελέχη σχετικά για την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά ορισμένα μέλη έχουν παραπονεθεί ότι προσθέτει επιπλέον διοικητικό βάρος και μπορεί να τα εκθέσει σε νομικούς κινδύνους.

Στην ανακοίνωσή της, η Zurich δήλωσε ότι σχεδιάζει να υποστηρίξει τους πελάτες της στη μετάβασή τους σε καθαρή ενέργεια. «Συνεχίζουμε να παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στις φιλοδοξίες μας για βιωσιμότητα και στην υποστήριξη της μετάβασης στο καθαρό μηδέν», ανέφερε.

Αξιωματούχοι της NZIA δεν ήταν διαθέσιμοι για σχόλια.

Ενώ η Zurich έχει αποχωρήσει από την ασφαλιστική συμμαχία, παραμένει μέλος της GFANZ μέσω της συνεχιζόμενης παρουσίας της σε μια άλλη ομάδα: τη συμμαχία Net-Zero Asset Owner Alliance. Η Munich Re είναι μέλος της ίδιας ομάδας και δήλωσε ότι αποχώρησε από την ασφαλιστική συμμαχία λόγω «σημαντικών αντιμονοπωλιακών κινδύνων». Η Zurich δεν επικαλέστηκε τις αντιμονοπωλιακές ανησυχίες ως λόγο για την αποχώρησή της.

Η Zurich είναι η τελευταία έξοδος μεγάλου ονόματος από μια ομάδα GFANZ. Στα τέλη του περασμένου έτους, η Vanguard Group Inc., ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, δήλωσε ότι η συμμετοχή τελικά δεν ήταν συμβατή με το επιχειρηματικό μοντέλο παρακολούθησης δεικτών της. 

Όταν οι εταιρείες γίνονται μέλη της NZIA, δεσμεύονται να μεταφέρουν τα χαρτοφυλάκια ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών συμβολαίων τους σε καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. Υπόσχονται επίσης να θέσουν ατομικούς ενδιάμεσους στόχους μείωσης των εκπομπών, ευθυγραμμισμένους με την κλιματική επιστήμη, και να υποβάλλουν ετήσια έκθεση για την πρόοδό τους.

Η ομάδα συγκαταλέγει μεταξύ των μελών της τις Axa SA, Allianz SE, Aviva Plc και Assicurazioni Generali SpA. Αξιωματούχοι της Aviva και της Generali δήλωσαν ότι οι εταιρείες δεσμεύονται στη συμμαχία των ασφαλιστικών. Η επίτευξη του καθαρού μηδενός είναι «κάτι που οι εταιρείες δεν μπορούν να κάνουν μεμονωμένα», δήλωσε εκπρόσωπος της Aviva.

Εκπρόσωπος της Allianz δήλωσε ότι η γερμανική εταιρεία «παρακολουθεί τις εξελίξεις» και επαίνεσε τις συμμαχίες που έχουν συσταθεί από τον ΟΗΕ, όπως η NZIA, επειδή είναι «παγκοσμίως πρωτοπόρες στις προσπάθειές τους για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την οικοδόμηση της κλιματικής ανθεκτικότητας».

Εκπρόσωπος της Axa αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνέχιση της συμμετοχής της γαλλικής εταιρείας στη συμμαχία, όπως και αξιωματούχοι της Hannover Re. Ο Renaud Guidée, επικεφαλής κινδύνου του ομίλου της Axa, είναι πρόεδρος της NZIA.

Η GFANZ συμπροεδρεύεται από τον Mark Carney, πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, και τον Michael Bloomberg, ιδρυτή της μητρικής εταιρείας Bloomberg News Bloomberg LP.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η Munich Re αποσύρεται από τη συμμαχία ασφαλιστικών για τη βιομηχανία και το κλίμα

Euroins Bulgaria: Ρεκόρ τζίρου – Αμετάβλητη πιστοληπτική αξιολόγηση από τη Fitch Ratings στο “Β+”

Οι ασφαλιστές πλοίων ακυρώνουν την κάλυψη πολέμου για τη Ρωσία και την Ουκρανία από την 1η Ιανουαρίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News