Business & Finance Τρίτη 4/04/2023, 13:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτό είναι το χειρότερο χαρακτηριστικό στους εργαζόμενους: Πώς θα τσεκάρετε εάν το έχετε

Αυτό είναι το χειρότερο χαρακτηριστικό στους εργαζόμενους: Πώς θα τσεκάρετε εάν το έχετε

Από όλα τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που μπορεί να φέρουν οι εργαζόμενοι σε έναν επαγγελματικό χώρο, υπάρχει ένα το οποίο μία ειδικός καριέρας του Χάρβαρντ θεωρεί το χειρότερο. Σύμφωνα με την Heidi K. Gardner, σύμβουλο ηγεσίας και fellow στο Harvard Law School, όταν κάποιος παίρνει τα εύσημα για τις ιδέες των άλλων, αυτό είναι κάτι που σπάει την εμπιστοσύνη.

«Για εμένα, μαρτυρά ένα από τα δύο πράγματα: Έλλειψη αξιοπιστίας ή έλλειψη ικανοτήτων», λέει η Gardner στο CNBC.

Σύμφωνα με την ειδικό καριέρας, είναι ανήθικο να παρουσιάζει κάποιος τη δουλειά ή τις ιδέες των άλλων σαν δικά του, ενώ δίνει την εντύπωση ότι δεν σέβεται τους συναδέλφους του. «Ίσως να μην μπορούν να δουν πόση αξία φέρνουν οι άλλοι γύρω τους στη δική τους επιτυχία. Και αυτή η ανικανότητα να εκτιμήσουν  τη συνεισφορά των άλλων είναι ένα μεγάλο προειδοποιητικό καμπανάκι για εμένα», εξηγεί.

Μάλιστα, η Gardner σημειώνει πως κάποιοι δεν συνειδητοποιούν καν ότι παίρνουν τα εύσημα για τη δουλειά των άλλων: Μπορεί να αποδέχονται τους επαίνους των προϊσταμένων τους για ένα ομαδικό project αντί να τους μοιράζονται με τα άλλα μέλη της ομάδας ή να παρουσιάζουν μία ιδέα την οποία είχαν μαζί με κάποιον συνάδελφο, χωρίς να αναφέρουν τη συνεισφορά του άλλου.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι εμφανίζουν αυτή τη συμπεριφορά; Η απάντηση, σύμφωνα με την Gardner, δεν είναι να σταματήσουν να συνεργάζονται, καθώς η συνεργασία είναι κρίσιμη για την επιτυχία μιας επιχείρησης αλλά και ενός εργαζόμενου.  Αντ΄ αυτού, πρέπει να φροντίσουν να είναι σαφείς όταν μια ιδέα δεν είναι αποκλειστικά δική τους, ώστε να μην φαίνονται αναξιόπιστοι.

«Πρέπει να πιστεύω ότι κάποιος δεν είναι απαίσιος για να συνεργαστώ μαζί του. Πρέπει να πιστεύω πως όταν με αμφισβητεί ή με προκαλεί, το κάνει με πραγματικά εποικοδομητικό τρόπο. Εάν κάποιος παίρνει τα εύσημα για τη δουλειά ή τις ιδέες κάποιου άλλου, δεν είναι αξιόπιστος», εξηγεί η Gardner.

Πρόκειται για μία άποψη την οποία έχει εκφράσει και ο Warren Buffett. Ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής έχει δηλώσει ότι η αξιοπιστία είναι το πιο πολύτιμο προτέρημα ενός υπαλλήλου. Σε ομιλία του σε φοιτητής στο University of Florida, το 1998, ο  Buffett είχε μιλήσει για τα τρία χαρακτηριστικά που ψάχνει σε έναν υποψήφιο υπάλληλο ή συνεργάτη: «Ψάχνουμε την ευφυΐα, ψάχνουμε την πρωτοβουλία ή την ενέργεια και ψάχνουμε την ακεραιότητα».

«Και εάν δεν έχουν το τελευταίο, τα δύο πρώτα θα σε σκοτώσουν. Γιατί εάν θα επιλέξεις κάποιον χωρίς ακεραιότητα, θέλεις να είναι τεμπέλης και χαζός», είχε πει ο Buffett.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πώς να ζητήσετε σωστά συγγνώμη: Οι δύο λέξεις που δεν πρέπει να πείτε

Συνάδελφοι που «πουλάνε» καλά τον εαυτό τους; Τα 4 χαρακτηριστικά που τους προδίδουν

Αυτές οι δουλειές έχουν τους πιο δυστυχισμένους εργαζόμενους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News