Business & Finance Παρασκευή 31/03/2023, 19:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομολόγοι: Οι ΗΠΑ προκαλούν ανησυχίες και όχι το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης

Οικονομολόγοι: Οι ΗΠΑ προκαλούν ανησυχίες και όχι το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης

Η Ευρώπη πήρε τα μαθήματά της μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει περαιτέρω πιέσεις στο τραπεζικό της σύστημα, λένε αρκετοί οικονομολόγοι και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank με έδρα τις ΗΠΑ και αρκετών άλλων περιφερειακών τραπεζών στις αρχές Μαρτίου προκάλεσε φόβους μετάδοσης, οι οποίοι ενισχύθηκαν από την έκτακτη διάσωση της Credit Suisse από τον Ελβετό ανταγωνιστή της, τη UBS.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ανέλαβαν αποφασιστική δράση και υποσχέθηκαν περαιτέρω υποστήριξη, εάν χρειαζόταν. 

Ο Valerio De Molli, managing partner and CEO της συμβουλευτικής εταιρείας, The European House – Ambrosetti, είπε ότι η «αβεβαιότητα και το άγχος» θα συνεχίσουν να μαστίζουν τις αγορές φέτος. «Ο πιο ανησυχητικός παράγοντας είναι η αβεβαιότητα στον τραπεζικό κλάδο, όχι τόσο για την Ευρώπη, αφού η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) τα πήγε απίστευτα καλά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης, και η ευρωζώνη είναι και αυτή σταθερή, υγιής και κερδοφόρα. Αλλά το τι θα μπορούσε να συμβεί ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα μυστήριο», είπε ο De Molli στο CNBC.

Ο De Molli σημείωσε ότι η κατάρρευση της SVB θα είναι πιθανότατα «η πρώτη από μια σειρά» χρεοκοπιών τραπεζών. Ωστόσο, υποστήριξε ότι «τα διδάγματα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά κυρίως στην Ευρώπη» επέτρεψαν στην ευρωζώνη να υποστηρίξει τη «χρηματοπιστωτική ευρωστία και σταθερότητα» του τραπεζικού της συστήματος, καθιστώντας την επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 «αδύνατη». .»

Παπακωνσταντίνου: Μάθαμε ότι πρέπει να είσαι μπροστά από τις αγορές 

Η έμφαση στα «διδάγματα» στην Ευρώπη απηχήθηκε από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τις ΗΠΑ.

«Μάθαμε για την ανάγκη συνεργασίας της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, μάθαμε ότι πρέπει να είσαι πάντα μπροστά από τις αγορές και όχι πέντε δευτερόλεπτα πίσω, μάθαμε για την ταχύτητα ανταπόκρισης και την ανάγκη για συντριπτική απάντηση μερικές φορές, αυτό είναι καλό», είπε ο Παπακωνσταντίνου στο CNBC.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις της SVB και της Credit Suisse οφείλονται σε «αστοχίες στη διαχείριση κινδύνου» και, στην περίπτωση της SVB, οφείλονται επίσης σε «αστοχίες πολιτικής των ΗΠΑ».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση του ορίου από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κάτω από το οποίο οι τράπεζες πρέπει να υποβληθούν σε τεστ αντοχής από 50 δισ. δολάρια σε 250 δισ. δολάρια. Αυτή η προσαρμογή στη νομοθεσία Dodd-Frank μετά την κρίση, σήμαινε ουσιαστικά ότι ο δανειστής δεν υπόκειται σε ένα επίπεδο ελέγχου που θα μπορούσε να είχε ανακαλύψει τα προβλήματά του νωρίτερα. Η κίνηση του 2018 ήταν μέρος μιας ευρείας ανάκλησης των τραπεζικών κανόνων που τέθηκαν σε ισχύ μετά την κρίση.

Αν και επαίνεσε την πρόοδο που σημειώθηκε στην Ευρώπη, ο Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν υπάρχει ευρύτερη αδυναμία στο τραπεζικό σύστημα. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού από τους φορείς χάραξης πολιτικής και τις ρυθμιστικές αρχές, πολλοί από τους οποίους έχουν υποσχεθεί συνεχή επαγρύπνηση.

«Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου τα επιτόκια αυξάνονται, επομένως οι τιμές των ομολόγων πέφτουν, και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό οι τράπεζες να βρεθούν σε μία θέση χωρίς στήριξη, επειδή έχουν επενδύσει σε μακροπρόθεσμα μέσα, και αυτό είναι ένα πρόβλημα», είπε. 

Παράλληλα «βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου πληθωρισμού, επομένως πολλά από τα δάνεια, που έδωσαν με πολύ χαμηλά επιτόκια είναι προβληματικά για αυτές, άρα δεν είναι ένα πολύ άνετο περιβάλλον. Δεν είναι ένα περιβάλλον όπου μπορούμε να καθίσουμε αναπαυτικά και να πούμε, εντάξει, αυτό ήταν μόνο και μπορούμε να συνεχίσουμε ως συνήθως,» σημείωσε ο Παπακωνσταντίνου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Barclays: Το δεύτερο «κύμα» εκροών τραπεζικών καταθέσων έχει ήδη αρχίσει

Capital Economics: Προστατευμένη η ελληνική οικονομία από τις αυξήσεις επιτοκίων

Ο Μαρξ προέβλεψε ένα ιδιαίτερο είδος νομισματικής κρίσης

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News