Business & Finance Παρασκευή 31/03/2023, 15:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Morgan Stanley: Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος θα πέσουν σχεδόν 30%

Morgan Stanley: Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος θα πέσουν σχεδόν 30%

Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 28% μέχρι το τέλος του 2023, καθώς η ζήτηση και η παραγωγή χάλυβα της Κίνας πρόκειται να μειωθούν, προβλέπουν οι ειδικοί.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley λένε ότι οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος θα πέσουν, δεδομένης της υποτονικής παραγωγής από την Κίνα, η οποία ηγείται στην παραγωγή χάλυβα παγκοσμίως, καθώς και τη στροφή της χώρας προς τα σκραπ χάλυβα.

«Η βασική πρόβλεψή μας για το 2ο εξάμηνο του 2023 είναι 90 δολάρια ανά τόνο», δήλωσε ο αναλυτής στρατηγικής εμπορευμάτων Marius van Straaten, σύμφωνα με το CNBC.

Πρόκειται για μία τιμή 28% χαμηλότερη από τα τρέχοντα 126 δολάρια ανά τόνο που είναι η τιμή αναφοράς για σιδηρομετάλλευμα περιεκτικότητας σιδήρου 62%. Το σιδηρομετάλλευμα χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή χάλυβα, ένα σημαντικό υλικό σε κατασκευαστικά και μηχανολογικά έργα.

Παράλληλα, και η Commonwealth Bank of Australia προέβλεψε πτώση στις τιμές σιδηρομεταλλεύματος, αναμένοντας ότι θα είναι 100 δολάρια ανά τόνο μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους «καθώς η ζήτηση χάλυβα της Κίνας μειώνεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσαν οι αναλυτές της τράπεζας την περασμένη εβδομάδα.

Οι αναλυτές λένε ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια θετικών εκπλήξεων για τις τιμές σιδηρομεταλλεύματος τους επόμενους μήνες, καθώς η Κίνα ανοίγει ξανά και χαλαρώνει τους περιορισμούς για την  Covid-19. Ωστόσο, δεν αναμένουν ότι η ισχύς της παραγωγής ή της ζήτησης χάλυβα της Κίνας θα διαρκέσει πέρα ​​από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Fitch Solutions αναμένει ότι η εγχώρια ζήτηση χάλυβα της Κίνας θα επιβραδυνθεί την επόμενη δεκαετία, σε σύγκριση με την προηγούμενη, καθώς η «εξισορρόπηση της οικονομίας μακριά από τη βαριά βιομηχανία και προς τον τομέα των υπηρεσιών συνεχίζεται» μετά την ύφεση της αγοράς ακινήτων.

«Η ισχυρότερη αύξηση της ζήτησης στην Ινδία, τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες αγορές γενικά είναι απίθανο να αντισταθμίσει την καθαρή επίδραση της επιβράδυνσης της Κίνας», ανέφερε η χρηματοοικονομική και ασφαλιστική εταιρεία σε έκθεσή της στα τέλη Μαρτίου.

Στροφή σε σκραπ

Η ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα υπονομεύεται επίσης από τις φιλοδοξίες της Κίνας να αυξήσει την κατανάλωση σκραπ χάλυβα, ένα εναλλακτικό υλικό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή χάλυβα. Στις αρχές Μαρτίου, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφορικής της Κίνας ανακοίνωσε ότι η χώρα αυξάνει τη χρήση σκραπ χάλυβα σε 265 εκατ. τόνους φέτος, σημειώνοντας αυξημένο μερίδιο 25% σε σύγκριση με το περσινό 19%. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι για κάθε αύξηση 1% στη χρήση σκραπ, η κατανάλωση σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα μειώνεται κατά περίπου 17 τόνους ετησίως.

Η παραγωγή χάλυβα πέφτει

Η παγκόσμια παραγωγή χάλυβα τον Φεβρουάριο μειώθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση, μετά τη συρρίκνωση και τον Ιανουάριο. Οι μειώσεις οφείλονταν στη μείωση της παραγωγής μεταξύ των μεγάλων παραγωγών χάλυβα στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ένωσης Χάλυβα, κορυφαίοι παραγωγοί όπως η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία σημείωσαν περικοπές στην παραγωγή κατά 5,3%, 5,3% και 8,6% αντίστοιχα.

Η Fitch αναμένει ότι η περιορισμένη αύξηση της παραγωγής θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς οι μεγάλες εταιρείες χαλυβουργίας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υψηλά κόστη εισροών.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Οι σεισμοί αποκάλυψαν την έκταση της διαφθοράς στον κατασκευαστικό κλάδο

Νέος εμπορικός πόλεμος; Ο ευρωπαϊκός προστατευτισμός και οι αμερικανικές επιδοτήσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Φρένο στις βιομηχανικές τιμές παραγωγού τον Φεβρουάριο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News