Business & Finance Παρασκευή 31/03/2023, 11:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ray Dalio: Υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα – Όλοι χάνουν χρήματα

Ray Dalio: Υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα – Όλοι χάνουν χρήματα

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank είναι ενδεικτική ενός παγκόσμιου προβλήματος, προειδοποιεί ο Ray Dalio της Bridgewater Associates, καθώς εξηγεί ότι «όλοι χάνουν χρήματα».

Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund μιλά για μια «τρομερή ανισορροπία», καθώς όπως εξηγεί, όσο η Fed κρατούσε τα επιτόκια χαμηλά, οι τράπεζες μπορούσαν να δανείζονται φθηνά και να επενδύουν. Όμως όταν η ομοσπονδιακή τράπεζα αύξησε επιθετικά τα επιτόκια, αυτές οι επενδύσεις έχασαν την αξία τους ή άρχισαν να δίνουν χαμηλότερες αποδόσεις.

Όταν συμβαίνει αυτό «όλοι χάνουν χρήματα. Και αυτή είναι μία διάχυτη κατάσταση που ισχύει σε ολόκληρη την παγκόσμια, την παγκόσμια οικονομία, την αμερικανική οικονομία», σημείωσε.

Συνεπώς, η Fed αντιμετωπίζει μία δύσκολη προσπάθεια εξισορρόπησης ανάμεσα σε ένα επιτόκιο που να είναι αρκετά υψηλό ώστε να δίνει θετικές πραγματικές αποδόσεις και μετά τον πληθωρισμό, αλλά να μην είναι τόσο υψηλό ώστε να πλήττει εκείνους που δανείστηκαν για να επενδύσουν.

Και καθώς οι ΗΠΑ εμφανίζουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και άρα πρέπει να δανειστούν περισσότερα τα επόμενα χρόνια, οι επενδυτές πρέπει να εξασφαλίζουν μια αρκετά μεγάλη απόδοση για να συνεχίσουν να αγοράζουν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

«Εάν δεν έχουν μια αρκετά υψηλή πραγματική απόδοση, μπορούν να πουλήσουν τα ομόλογα αντί να τα αγοράσουν. Και αυτό δημιουργεί μια τρομερή ανισορροπία», είπε ο Dalio. 

Όμως, τα υψηλότερα επιτόκια επιβαρύνουν τους κατόχους των ομολόγων, δημιουργώντας προβλήματα όταν πρέπει να πουλήσουν τις θέσεις τους πριν τη λήξη ή να τις εγγράψουν με τη μέθοδο του mark to market. «Εάν κάνεις mark to market, πολλοί οργανισμοί αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες», κατέληξε ο Dalio. Υπενθυμίζεται ότι η Silicon Valley Bank κατέρρευσε αφότου αναγκάστηκε να πουλήσει το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της με ζημιά 1,8 δισ. δολαρίων.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Οι τραπεζικοί τριγμοί δεν είναι νέα κρίση, αλλά θα πλήξουν την οικονομία

Βρέθηκε η αιτία του πανικού στην Deutsche Bank – Από πού ξεκίνησαν όλα

Οι διαφορές με την κρίση του 2008 – Ποιες τράπεζες κινδυνεύουν και ποιες όχι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News