Business & Finance Τετάρτη 29/03/2023, 07:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ στις αιτήσεις πατεντών στην Ευρώπη- Έκρηξη στις ψηφιακές τεχνολογίες 

Ρεκόρ στις αιτήσεις πατεντών στην Ευρώπη- Έκρηξη στις ψηφιακές τεχνολογίες 

Ετήσια αύξηση 2,5% σημείωσαν οι αιτήσεις που έλαβε το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO), οι οποίες έφτασαν τις 193.460, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ. 

Μάλιστα, όπως δείχνει ο Δείκτης Ευρεσιτεχνιών 2022 του EPO, οι καταθέσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας συνέχισαν να αυξάνονται πέρυσι, μετά από αύξηση 4,7% το 2021 που ακολούθησε μια μικρή πτώση (-0,6%) το 2020.

Ο αυξανόμενος αριθμός αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας – ένας πρώιμος δείκτης των επενδύσεων των εταιρειών στην έρευνα και την ανάπτυξη – υπογραμμίζει ότι η καινοτομία παρέμεινε ισχυρή το 2022, παρά τις οικονομικές αβεβαιότητες σε όλο τον κόσμο.

«Όσον αφορά την υπόσχεση της πράσινης καινοτομίας, σημειώθηκε σταθερή, διαρκής ανάπτυξη σε αιτήσεις που σχετίζονται με καθαρές τεχνολογίες και άλλα μέσα που δημιουργούν, μεταφέρουν και αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο πρόεδρος του EPO António Campinos. «Αυτή η συνεχιζόμενη έκρηξη είναι που οδηγεί την ενεργειακή μετάβαση. Όσοι προχωρούν σε καινοτομίες εργάζονται επίσης για ένα πιο έξυπνο μέλλον, καθώς η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση κυριεύει τις ζωές, τους τομείς και τις βιομηχανίες μας – και εξαπλώνεται πολύ σε άλλους τομείς, από τις μεταφορές έως την υγειονομική περίθαλψη. Μπορούμε να το δούμε αυτό στην αδιάκοπη ανάπτυξη των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε ψηφιακές τεχνολογίες και ημιαγωγούς».

Ρεκόρ στις αιτήσεις πατεντών στην Ευρώπη- Έκρηξη στις ψηφιακές τεχνολογίες -1

Έκρηξη στις ψηφιακές τεχνολογίες, τις μπαταρίες και τους ημιαγωγούς

Η ψηφιακή επικοινωνία (+11,2% το 2021) ήταν και πάλι ο τομέας με τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τη χρονιά που μας πέρασε, ακολουθούμενη από την ιατρική τεχνολογία (+1%) και την τεχνολογία υπολογιστών (+1,8%). Η μεγάλη αύξηση των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις ψηφιακές τεχνολογίες διεισδύει σε πολλούς άλλους τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές και η γεωργία.

Τα ηλεκτρικά μηχανήματα/συσκευές/ενέργεια (+18,2%), ένας τομέας που περιλαμβάνει εφευρέσεις που σχετίζονται με την καθαρή ενέργεια, ήταν ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος μεταξύ των δέκα κορυφαίων τεχνολογικών πεδίων, εν μέρει λόγω της έκρηξης στις τεχνολογίες μπαταριών (+48%). Οι τομείς των ημιαγωγών (+19,9%) και της οπτικοακουστικής τεχνολογίας (+8,1%) επίσης αυξήθηκαν έντονα, αν και από μικρότερη βάση. Η δραστηριότητα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στα φαρμακευτικά προϊόντα συνέχισε τη σταθερή της άνοδο (+1%), πιέζοντας τις προηγούμενες μεταφορές (-2,6%) για να εισχωρήσει στους πέντε κορυφαίους τομείς τεχνολογίας για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Η βιοτεχνολογία (+11%) συνέχισε επίσης να προάγεται.

Ρεκόρ στις αιτήσεις πατεντών στην Ευρώπη- Έκρηξη στις ψηφιακές τεχνολογίες -2

Ισχυρή ανάπτυξη από την Κίνα και τις ΗΠΑ

Οι πέντε κορυφαίες χώρες προέλευσης για αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο EPO το 2022, ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες (που αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο του συνόλου), η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Γαλλία. Η αύξηση των αιτήσεων το 2022 τροφοδοτήθηκε κυρίως από τις αιτήσεις από την Κίνα (+15,1% σε σύγκριση με το 2021), οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια και σε μικρότερο βαθμό από τις αιτήσεις από τις ΗΠΑ (+2,9%) και τη Ν. Κορέα (+10%).

Ρεκόρ στις αιτήσεις πατεντών στην Ευρώπη- Έκρηξη στις ψηφιακές τεχνολογίες -3

Αν και ο αριθμός των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που προέρχονται από τις 39 χώρες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (83.955) ήταν στο ίδιο επίπεδο με το 2021 (83.894, +0,1%), το μερίδιό τους στο σύνολο μειώθηκε κατά μια περαιτέρω ποσοστιαία μονάδα σε λίγο κάτω από 44%. Το αυξανόμενο μερίδιο των αιτήσεων στο EPO που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρώπης υπογραμμίζει την ελκυστικότητα της ευρωπαϊκής αγοράς τεχνολογίας για εταιρείες από όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά τις τεχνολογικές τάσεις, οι αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν απότομα στις ψηφιακές επικοινωνίες και τα ηλεκτρικά μηχανήματα/συσκευές/ενέργεια. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες υπέβαλαν λιγότερες αιτήσεις στην ψηφιακή επικοινωνία, αλλά πολύ περισσότερες στην τεχνολογία των υπολογιστών, την ιατρική τεχνολογία και τη βιοτεχνολογία. Οι αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας από την Κίνα αυξήθηκαν στους περισσότερους σημαντικούς τεχνολογικούς τομείς.

Τάσεις σε χώρες της Ευρώπης: Οι γερμανικές εταιρείες υποβάλλουν λιγότερες αιτήσεις

Η Γερμανία, η κορυφαία χώρα της Ευρώπης όσον αφορά τις αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, σημείωσε πτώση κατά 4,7% πέρυσι, κυρίως λόγω της πτώσης σε τομείς όπως οι μεταφορές (που περιλαμβάνει την αυτοκινητοβιομηχανία), τα ηλεκτρικά μηχανήματα/συσκευές/ενέργεια και η οργανική χημεία. Οι αιτήσεις από τις περισσότερες άλλες κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες υποβολής διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας αυξήθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας (+1,9%), της Ελβετίας (+5,9%) και της Ολλανδίας (+3,5%). Μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών με περισσότερες από 1.000 αιτήσεις ετησίως, η μεγαλύτερη ανάπτυξη προήλθε από την Ιρλανδία (+12,3%), το Βέλγιο (+5%) και την Αυστρία (+3,4%). Όσον αφορά τις κατά κεφαλήν αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, η Ελβετία ήταν και πάλι ηγέτης, ακολουθούμενη από ορισμένες από τις σκανδιναβικές χώρες.

Η Huawei βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης των αιτούντων

Οι κορυφαίοι αιτούντες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο EPO το 2022 ήταν η Huawei (1η το 2021), ακολουθούμενη από την LG (από 3η το 2021), την Qualcomm (πηδώντας από την 7η στην 3η), τη Samsung και την Ericsson. Η πρώτη δεκάδα περιλαμβάνει τέσσερις εταιρείες από την Ευρώπη, δύο από την Ν. Κορέα, δύο από τις ΗΠΑ και μία από την Κίνα και την Ιαπωνία.

Ρεκόρ στις αιτήσεις πατεντών στην Ευρώπη- Έκρηξη στις ψηφιακές τεχνολογίες -4

Μία στις πέντε αιτήσεις υποβάλλεται από μια μικρή εταιρεία

Οι πατέντες δεν ενδιαφέρουν μόνο τις μεγάλες εταιρείες. Ένα σημαντικό ποσοστό των αιτήσεων προέρχεται από μικρότερες οντότητες: το 2022 μία στις πέντε αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο EPO με καταγωγή από την Ευρώπη προήλθε από μεμονωμένο εφευρέτη ή ΜμΕ (λιγότεροι από 250 εργαζόμενοι). Ένα επιπλέον 7% προερχόταν από πανεπιστήμια και δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

BlackBerry: Πουλάει τις πατέντες της για 900 εκατ. δολάρια 

Φτιάχτηκε το σελοτέιπ στην Σκωτία; Η αληθινή ιστορία ενός καθημερινού προϊόντος

Πώς «αυτοκτόνησε» η Kodak: Ξεκίνησε μόνη της την ψηφιακή επανάσταση που την χρεοκόπησε

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News